La ressaca festera un any més ha arribat, amb el cos demanant una treva desprès de deu dies de menjar, beure, ballar i riure molt. El cor sabent que passarà un any fins que els carrers del Grau es tornen a omplir de vida i gaudisques de les nostres festes amb veïns del poble que tan sols veus eixa setmana. I amb el cap començant a pensar què fer per a millorar cada acte o cadascú la seua penya per tal de fer les Festes de Sant Pere encara més grans.

Passejar el dilluns després de festes pel Grau és veure a tots treballant per tornar el poble a la normalitat. Brigades arrepleguen l’arena de la plaça, empreses desmunten escenaris, WC portàtils, es fa neteja extraordinària de carrers i places, es munten senyals que s’han hagut de desmuntar... Operaris a munt i avall i gairebé tots els bars i comerços tancats.

No em puc oblidar hui de totes aquelles persones que han treballat sense descans per fer d’aquestes festes una setmana gran: brigades municipals, personal de la tinença alcaldia del Grau, Patronat de Festes, Comissió de Festes de Sant Pere, Comissió de Bous, penyes i colles, servei de neteja, muntadors d’escenaris i wc portàtils, Confraria de Pescadors, Autoritat Portuària, Policia Local i AMUS, entre d’altres.

UN ANY MÉS hem pogut contemplar bars, cafeteries, restaurants, places, carrers de gom a gom. Hi havia nits que era impossible demanar una consumició. El Grau guanya econòmicament amb els visitants i els veïns i les veïnes que volen gaudir de la setmana gran. Un any més hem demostrat que seguretat, coherència i respecte poden anar de la mà de la festa. Les incidències durant aquestes festes han estat mínimes gràcies al trellat de tots els participants dels actes.

Hem tingut una magnífica torrà de la sardina que ha arribat a repartir 700 quilos. Un dia de paelles amb aproximadament 5.000 participants. I un dia de bous cerrils que ha comportat una afluència de públic massiva pels carrers del Grau.

Hem de sentir-nos orgullosos i orgulloses que les festes hagen transcorregut amb la normalitat que es pretenia. Les de Sant Pere són unes festes segures, en les quals qualsevol se sent integrat i en les quals es poden compartir grans moments d’alegria. Les festes són una mostra de la identitat i la cultura d’un poble viu com el del Grau, que se sent acollidor i rep a milers de visitants durant aquests dies, que s’acosten a gaudir de la nostra manera de ser, que és única. Crec que és una sensació que tenim els grauers i les graueres. Segurament, la festa és una excusa per a manifestar el que som i el que volem ser. Som mediterranis, vivim la festa al carrer, i compartim l’ànsia de futur que ens ha de fer encara millors.

Així vam arribar els grauers i les graures a la nit del Visca Sant Pere, amb una mescla de sensacions d’alegria, d’emocions de tristesa i de malenconia que inicia el compte enrere de 355 dies fins que el somriure ens mostre que comenta la primera mascletà de Sant Pere 2020!

*Tinent d’alcalde del Grau i portaveu del govern a Castelló