Aquest divendres vam celebrar l’acte d’obertura del curs acadèmic 2019-2020. Després d’un any de mandat, són molts els objectius assolits, però també som conscients que no podem caure en l’autocomplaença. A continuació destacaré algunes fites aconseguides i altres compromisos de futur.

En l’àmbit dels estudis, els resultats de la matrícula d’aquest curs ens mostren una tendència a l’alça, tant en els estudis de grau com en els estudis de màster, cosa que confirma que la nostra oferta resulta atractiva per a l’estudiantat. Aquest fet també està en consonància amb els bons resultats que la nostra Universitat ha obtingut al rànquing Times Higher Education, on l’UJI es consolida entre les millors universitats europees joves amb una docència excel·lent. Tot això ens anima a continuar treballant en nous títols que tenim la intenció d’implantar en els anys vinents.

Així mateix, som una universitat orgullosa d’estar a l’avantguarda en l’ús de la tecnologia en la gestió i en la formació, i ens comprometem a promoure la transformació digital i l’emprenedoria. Cal que ho fem així perquè, fent meues les paraules del pedagog nord-americà John Dewey, avui sabem que si ensenyem als joves d’avui dia com ho fèiem ahir els estarem furtant el seu futur. En recerca, i tal com queda constatat en els més coneguts i influents rànquings universitaris, ocupem posicions d’avantguarda dins del sistema universitari espanyol. La qualitat de la nostra activitat científica per al període 2014-2018 se situa un 22% per damunt de la mitjana mundial i ens posicionem com la segona universitat valenciana en aquest aspecte.

Aquests resultats són, sense dubte, fruit de l’esforç de la comunitat universitària i l’esforç inversor en ciència de la societat, l’administració pública i el teixit productiu. Ara bé, aquesta inversió és insuficient, especialment si ens comparem amb els països veïns de la Unió Europea, on la inversió se situa en el 2,7% del PIB, és a dir 1,5 punts per damunt d’Espanya.

La Universitat Jaume I també ha enfortit la seua projecció internacional: ha aconseguit ultrapassar el llindar dels 10 milions d’euros en captació de fons del Programa Horitzó 2020 de la Unió Europea. Això suposa un increment del 38% respecte a la subvenció obtinguda en l’anterior setè Programa marc, i ens permetrà donar un nou impuls a la internacionalització de la nostra Universitat.

Les fites aconseguides en l’àmbit de la recerca ens motiven a plantejar-nos nous reptes. Així, en els pròxims anys la Universitat Jaume I desplegarà, en combinació amb empreses i universitats de l’àmbit internacional, diferents projectes emmarcats dins d’alguns dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS), com ara els d’energia assequible i no contaminant, d’acció pel clima, d’aigua neta i sanejament, de salut i benestar, de producció i consum responsables, d’educació de qualitat i d’innovació i infraestructura, entre altres.

En aquest inici de curs també ens reafirmen en el nostre compromís amb la societat, la nostra cultura i la nostra llengua; aquests són trets inherents de la nostra Universitat. Però també ho és la nostra autonomia universitària. Per això, rebutgem qualsevol classe d’ingerència, ja que entenem que aquesta autonomia és necessària per a desenvolupar les missions pròpies de la Universitat: la formació, la generació i transferència del coneixement, la innovació i l’extensió de la cultura.

Fins ací he esmentat algunes de les fites aconseguides i compromisos de futur, però per a fer realitat aquests compromisos necessitem una major inversió pública en l’educació superior. En el darrer informe de l’Institut Valencià d’investigacions Econòmiques queda constància que els recursos destinats a les universitats tenen un impacte molt positiu en altres àmbits de l’economia; també s’hi constata que la formació universitària contribueix a conformar una societat millor.

Precisament per això fa temps que les universitats demanem el desenvolupament d’un nou model de finançament per al sistema universitari públic valencià. Ho demanem per poder complir amb el nostre compromís de servei públic. En aquest sentit, és una notícia esperançadora l’anunci que va fer el president de la Generalitat, en l’acte d’obertura de curs del sistema universitari valencià, sobre la imminent constitució de la Comissió per a l’Estudi del Finançament Universitari.

D’altra banda, també és indispensable incrementar la competitivitat del nostre sistema universitari. Necessitem continuar formant i fent ciència al més alt nivell, així com atraure i retenir talent. Per això la cooperació de l’administració central i autonòmica és fonamental, com també el consens necessari que requereix l’aprovació d’una nova llei d’universitats, que ja fa tant de temps que les universitats anem reivindicant.

Finalment, continuarem defensant la Universitat com a bé públic i reivindicant allò que és l’essència de la universitat publica. Em referisc a l’accés equitatiu de l’estudiantat a l’ensenyament superior. Igualment, tot i el context d’inestabilitat política, no deixarem de reivindicar el que és just per a les treballadores i els treballadors de l’UJI.

*Rectora de l’UJI