Aquesta setmana hem assistit a la cinquena pujada del preu del gas butà d’ençà que l’actual executiu de Rajoy està al capdavant del govern estatal. La permissivitat de l’Estat amb les empreses energètiques ha fet que en l’últim any el preu de la bombona haja pujat un 32%, un encariment que, com sempre, afecta els ciutadans més desafavorits. Les instal·lacions més antigues són aquelles que, freqüentment, utilitzen aquest tipus d’alimentació. I això ens porta a les llars on viu la gent gran i les famílies amb menys recursos, principals víctimes de les constants pujades de preus que l’executiu de Madrid autoritza a les energètiques.

Aquest nou increment ha arribat en ple estiu perquè els usuaris es troben amb la sorpresa quan la pujada estiga més que consolidada. Però no només ha pujat el gas. També ho ha fet l’electricitat, enmig d’una onada de calor, mentre PP i Ciudadanos s’alien per mantenir l’impost al Sol i penalitzen les energies renovables. Igual que l’anterior gran colp a les butxaques dels ciutadans, que va arribar durant una onada de fred i que va posar pels núvols l’energia elèctrica el passat mes de gener, quan més necessària era per a milers de famílies.

Però no tots els governs fem gala d’aquesta insensibilitat. A Almassora fa més d’un any i mig que ajudem els veïns i veïnes en risc d’exclusió social a fer front a les factures de llum, aigua i gas. Fa temps també que hem encetat una nova línia d’actuació per a modernitzar els sistemes d’il·luminació en el camp de futbol de Pesudo, els polígons o la Vila i per intensificar l’ús de l’energia solar en espais com la piscina municipal, unes iniciatives que suposen un estalvi de vora 30.000 euros anuals en electricitat. Perquè apostar per les energies netes i renovables no és només una qüestió d’estalvi. Gràcies a aquest canvi de model reduïm la contaminació i democratitzem les fonts d’energia. La llum de Sol o l’aire no són propietat de ningú i, per tant, tampoc ningú s’hauria d’apropiar de l’energia que produeixen fins al punt de privar els ciutadans que la necessiten. És una qüestió de futur i de justícia social.

*Primera tinenta d’alcaldessa d’Almassora