Ha passat poc més d’un mes des de la constitució del nou Ajuntament de Vila-real i ens tornem a trobar amb nous colps, derivats de la gestió urbanística del Partit Popular, que col·loquen la ciutat en situacions complicades. No ens sorprén; des del primer dia, quan vam assumir el govern local en 2011, hem sigut conscients del que ens venia damunt i hem actuat sempre amb responsabilitat i prudència. Una actitud que ens permet ara poder fer front a aquesta nova maçada, de més de 3 milions d’euros en diferents contingències urbanístiques per la mala gestió del PP, amb una nova operació de préstec que hem aprovat aquesta setmana.

Sabíem el que venia i, per això, teníem previst incloure aquest préstec en els pressupostos de l’any que ve. Però, en una decisió inaudita, la Justícia ens ha obligat a fer front als pagaments de manera immediata, interposant-me fins i tot una multa personal en el cas de l’expropiació d’uns terrenys annexes al Centre de Tecnificació Esportiva. Una multa personal contra mi per les conseqüències directes dels empastres del Partit Popular, que, per descomptat, recorreré.

Si podem subscriure aquest nou préstec és perquè hem treballat aquests anys per fer front a l’endeutament heretat del PP i els empastres que hem anat resolent, un darrere l’altre: 25,2 milions d’euros, segons l’auditoria externa, són els diners que ens ha costat, fins ara, el mal anomenat «urbanisme a cost zero» del PP. A pesar d’haver fer front a aquests pagaments, hem aconseguit abaixar el deute del 73% de l’any 2011 --a punt de ser intervinguts-- fins al 69% en què quedarà una vegada subscrit aquest nou préstec.

Que estiguem preparats no vol dir que els empastres, resolucions i sentències de l’urbanisme del PP no tinguen conseqüències. La situació en què ens deixa aquest nou préstec és delicada i, per exemple, ens obligarà a no poder fer noves inversions en els pressupostos de 2020. L’any que ve, doncs, haurem de dedicar el capítol 6 del pressupost a seguir pagant els empastres del PP, centrant-nos en portar endavant els projectes que tenim en marxa, que no són pocs, amb prop de 12 milions d’euros en obres iniciades o per iniciar en breu (alberg, molí de la vila, Gran Casino i Tagoba, polígons, ronda Sud-oest...).

Una vegada més, doncs, l’herència de l’urbanisme del PP torna a posar els veïns i veïnes de Vila-real en una situació complicada. Són molts els reptes que tenim per davant, moltes il·lusions, idees i projectes per a seguir fer avançar Vila-real i, per a fer-ho, fan falta recursos que, en 2020, haurem de seguir destinant a pagar el que altres van deixar. Ara són 3,2 milions d’euros més per pagar, encara hui, projectes de fa una dècada, com el mateix Centre de Tecnificació Esportiva o el col·legi José Soriano. I sabem que no seran els últims, amb un risc futur de més de 80 milions d’euros, segons l’auditoria. Davant d’això, seguirem, com sempre hem fet, gestionant el passat perquè afecte el menys possible al present i el futur de la ciutat de Vila-real.

*Alcalde de Vila-real