Castelló està immers en la complexa tramitació del un nou planejament urbanístic. El Pla General consta de dos documents bàsics, el Pla General Estructural i el Pla d’Ordenació Pormenoritzada. Cadascú té el seu abast i el seu nivell de detall, el pormenoritzat depén de l’estructural i per tant no es pot entendre un sense tindre en compte l’altre. El Pla Estructural recull els objectius i directrius que impregnen la resta de documents que d’ell deriven. A més, va acompanyat d’estudis complementaris com el de mobilitat o de paisatge, entre altres, que s’han de tindre en compte i que serveixen per a nodrir tant l’estructural com el pormenoritzat.

El Pla Pormenoritzat atén a aspectes de l’ordenació detallada en el sòl urbà o urbanitzable, no entrant, per no ser la seua competència, en el sòl no urbanitzable, i sobretot en aspectes que ja s’han tractat en l’estructural o en els estudis complementaris elaborats que els acompanyen. Per això, crida l’atenció que ara es demane que apareguen en el pormenoritzat el parc agrari, la zona dunar del litoral o l’anella verda quan són aspectes del sòl no urbanitzable i per tant fora de la competència del Pla Pormenoritzat.

Des de la regidoria d’Urbanisme entenem els períodes d’exposició pública com a una ferramenta per a millorar la proposta del govern. Serem empàtics amb la resolució d’al·legacions, serem generosos en explicitar al màxim possible els acords polítics que hem assumit i no tractarem la participació ciutadana com un mer tràmit. Però el que no podem fer és arriscar la qualitat i la idoneïtat dels documents urbanístics per fer més gestos polítics dels aconsellables. Castelló sap el que costa no tramitar correctament un Pla General i hem de treballar, tots junts, per a evitar no caure en errors del passat. No podem utilitzar com a arma política un document tan important. Ens juguem massa.

*Portaveu Grup Socialista Ajuntament de Castelló