Parlar de l’estiu, a Vila-real, és fer-ho de la nostra ermita, del Termet, les pinedes i l’extraordinari paisatge protegit del Millars; de la vida als masets, tan arrelada a la terra i als nostres orígens. Quan la calor ja comença a apretar, els voltants de l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia i el Millars es converteixen en epicentre de l’activitat fins que la baixà de la patrona marca el retorn a la ciutat per a obrir les festes patronals. I és també una festa en el seu honor, la Festa de la Mare de Déu de Gràcia al Termet, la que ens indica aquest diumenge, com cada any, que ha arribat l’hora de traslladar el cor de la vila a l’ermitori.

Els vila-realencs i les vila-realenques estem orgullosos de la nostra ermita. El Termet és, sense cap lloc a dubtes, un dels espais més entranyables i volguts per a tots els veïns de Vila-real i també per als qui ens visiten des d’altres poblacions. Un espai incomparable al que hem dedicat molts i importants esforços per a potenciar-lo i millorar-lo de manera continua. Perquè, encara que és veritat que l’afluència al paratge és molt major a l’estiu, quan es converteix en el centre neuràlgic de l’activitat, creiem en la potència d’aquest entorn únic com a lloc d’esbarjo i trobada, de cultura, esport i salut, convivència i també com a motor econòmic. Per això, en els últims vuit anys, hem estat treballant molt per potenciar l’entorn tot l’any, amb un Pla de millora contínua del Termet que beu de la filosofia amb la qual hem treballat des del primer dia: sempre queden coses per fer, per millorar i buscar l’excel·lència, sobretot en allò que tant estimem com és l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia.

Fruit d’aquest Pla de Millora continua, en els últims anys hem fet possible infraestructures com la piscina del Termet, que era a penes un forat en la roca abandonat pel Partit Popular, el circuit de running, el carril bici, el pas subterrani que permet connectar les dues zones de pineda i fa accessible el paratge o la neteja de canyar per a crear la platja del riu. Actuacions a les quals se suma la recuperació del restaurant El Molí com a centre de congressos, la restauració de la coveta de la Mare de Déu de Gràcia, la rehabilitació de l’antic molí de l’ermita o l’impuls del Museu Etnològic. Però, com deia, el nostre pla per al Termet no ha acabat encara. Queden moltes coses per fer i algunes d’elles les tenim ja en marxa, com l’adequació de l’Alberg municipal, en una primera fase que permetrà obrir més a l’entorn l’espai amb una zona envidrada, a més d’ampliar les instal·lacions i millorar l’equipament.

Un entorn espectacular a un pas de casa, on, a més, enguany tenim més fàcil que mai accedir, gràcies al servei d’autobús gratuït --l’únic gratuït de les seues característiques--, que amplia la línia a l’ermita durant tot l’estiu. Us convide a pujar al Termet, viure la programació que preparen els diferents departaments, refrescar-vos en la piscina, practicar esport a l’aire lliure i gaudir del paratge natural, el riu i l’ermita. Bon estiu!

*Alcalde de Vila-real