Si vostés miren el plenari de l’Ajuntament de Castelló d’aquest dijous tal vegada els sorprenga que no es debatisca del referèndum català. I no és perquè no s’ha intentat per part de diversos grups municipals, ja que alguns han tractat d’introduir el debat en el màxim organisme de govern municipal. Però el reglament és clar i no permet debatre sobre assumptes que no siguen de competència directa municipal. I jo, personalment, crec que és una normativa encertada.

Si bé és cert que la ciutadania demanda de vegades que els representants municipals ens posicionem respecte a temes que no són de competència municipal, tal vegada faça falta un fòrum per a aquests tipus de debats. O tal vegada no. Tal vegada en espais com aquest, en les xarxes socials o en assemblees no reglades siga el lloc oportú per a parlar d’eixos temes que no són purament municipals. Al cap i a la fi, ens paguen per preocupar-nos d’allò que té a veure amb la ciutat de Castelló.

Dit açò, crec que la responsabilitat del que està passant i passarà al voltant de Catalunya és compartida, que no equidistant perquè no crec que eixa responsabilitat siga al 50% entre govern estatal i govern català. Ha faltat (i segueix faltant) diàleg i ganes de consens. Enfront de les declaracions unilaterals que no serveixen més que per a tensar la corda, diàleg. Davant la violència física i verbal que mai esdevé en res bo, negociació. Per sobre de l’organització d’un referèndum il·legal, pactes i consens. Fora de la llei no hi ha res, però tan sols amb la llei no n’és suficient. Cal donar una resposta política a un problema polític i en cap cas s’ha de pretendre ni tolerar que l’única resposta de l’Estat enfront d’un problema polític siga la via judicial. Hem d’avançar en la modernització de l’estat autonòmic amb el rigor i la serietat que mereix, sols així tindrem l’opció de conviure i millorar.

*Portaveu del Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Castelló