Quan puge per una escala de caragol sempre m’angoixa el fet de no saber ben bé que hi ha després i de no poder veure que he deixat darrere, és el que tenen les espirals i per això s’utilitza l’expressió «han entrat en una espiral», perquè encetem un camí on ni sabem ben bé on ens porta, ni tindrem control de què deixem.

Des de fa temps la dreta local ha entrat en una estratègia d’una espiral de confrontació que es basa a exagerar, o directament en mentir, sobre qualsevol tema moguts per l’únic objectiu de l’anhel de poder, poder que volen aconseguir encara que això signifique trencar els ponts o tractar al diferent com un enemic a batre.

Fa poc, el PP local ens va delectar amb un nou episodi d’aquesta estratègia. Per un costat, el govern anem a fer una nova ordenança de carrers. Motius no ens falten: cal definir el procediment d’elecció, garantir un estil modern, ser més igualitaris i fer complir la llei d’ús del valencià i de memòria històrica. No obstant això, el PP, veient la realització d’aquesta norma necessària, va veure una oportunitat nova de crispar a la societat. Encara que el govern va excloure de l’ordenança qualsevol canvi de carrer, la portaveu popular, fins en dos articles d’opinió, va afirmar que volíem llevar els carrers a fills il·lustres de Castelló. Què buscava amb això? Només fer enfadar a les famílies per una cosa que no anava a passar. Van exagerar i mentir sobre l’ordenança a la qual, cal recordar que ells no han fet cap aportació ni esmena a diferència dels altres grups. Una vegada han creat una falsa alarma i els seus titelles l’escampen, la resta arriba soles.

Personalment, per mi en política no val tot, i l’acció de la Sra. Carrasco de crear crispació amb tantes acusacions falses li pot pagar la pena a ella, però no a la societat castellonenca. Deia Mark Twain que és més difícil reconéixer que t’han enganyat, que el fet que t’enganyen. Ara les famílies tenen el repte més dur, veure com amb l’exposició pública de l’ordenança res del que els ha dit el PP era cert, i que la seua angoixa ha estat injustificada.

*Portaveu Compromís i regidor de Transparència, Modernització i Normalització a l’Ajuntament de Castelló