Hui, milions de persones recordem els èssers estimats que ja no hi estan. Recordem aquells moments compartits, rememorem aquella frase que van dir o revivim aquelles lliçons de vida que ens van ensenyar. Totes les accions que fem a la vida deixen marca en algú i, en certs casos, també en la història. El que fem hui serà part dels fets que, d’ací 10, 20 o 30 anys, els xiquets estudiaran a classe, de manera que hauriem d’esforçar-nos perquè allò que quede siga digne d’ocupar un capítol privilegiat dins d’eixes classes.

Ho sabem tots aquells que demanem per a la Comunitat un tracte just, un finançament que garantisca les infraestructures i els serveis públics necessaris i que, d’ací unes dècades, l’educació seguisca sent no només un dret universal, sinò que a més a més, es desenvolupe en centres adaptats a les necessitats de l’alumnat en els quals els barracons siguen només un mal record del passat. Aquells que demanem un tracte just volem tenir una educació, una sanitat i uns serveis socials dignes, com va dir diumenge passat Joan Baldoví durant la seua intervenció a l’Aplec del Puig. El representant de Compromís al Cogrés dels Diputats va recordar que som el territori pitjor finançat i que, des de 2002, hem deixat d’ingressar més de 15.000 milions d’euros.

El president de les Corts, Enric Morera, va lamentar l’empobriment que els anys de govern del PP han suposat per als valencians i les valencianes i que els nostres fills i filles hauran de pagar els deutes que els Consells de la Fòrmula 1 i les visites papals van contraure. Águeda Micó va destacar que la funció del valencianisme és liderar el canvi polític, tot demostrant -que el fons públics es poden gestionar correctament. Les reclamacions per l’infrafinançament, que ja s’han tornat exigències per l’immobilisme i objecció del Govern de Rajoy a escoltar-les, no ens deixen en cap posició privilegiada. Només volem que ens tornen allò que aportem a l’Estat i ens permeten ser iguals que la resta de regions. Així ho demanarem, a una veu, el 18 de novembre. Comença un nou capítol de la història escrita pel poble valencià.

*Primera tinenta d’alcaldessa d’Almassora