La memòria d’un poble és essencial per a conèixer la seua pròpia història. I possiblement Sant Blai s’haja convertit l’últim any en un espai històric que ampliarà la memòria de tots els borrianencs i borrianenques. I és que la nova plaça, el Jardí Arqueològic de l’Hospital de Sant Blai, no sols ha recuperat un barri que havia estat oblidat fins a la data amb un espai per a que les persones puguen estar i conviure, sinó que també ha recuperat una part de la nostra història que anem a poder descobrir.

I és que l’estudi de la història local és, ara més que mai, molt important en un món en el que la globalització tendeix a homogeneïtzar les vides, els gustos o les idees, ja que ens pot ajudar a rescatar les diferències o les pertinències per a mantenir la identitat que va donar vida a la nostra ciutat. I tot això ho podem trobar a l’entorn del patró de Borriana.

Un projecte basat en recuperar la història de la nostra ciutat, l’antic hospital, el cementeri o el que va ser el local d’assaig de la banda de música, tot està materialitzat en la mateixa plaça. Un projecte original que s’ha aconseguit modificar després de les troballes arqueològiques i que han deixat al descobert part dels nostres avantpassats

El jardí de l’Hospital comprén un complex que recull l’època musulmana, la medieval, la moderna i la contemporània, i de totes quatre trobem restes que ens poden transportar fins a ixes èpoques. L’empedrat de l’hospital d’època Moderna, amb un desguàs i estructures de rajola del segle XIX., una habitació de l’època medieval, just al costat de l’ermita i, finalment, una zona arqueològica d’època moderna i sòls de l’hospital del segle XIX, on s’excavarà cada exercici per a seguir l’estudi de la zona.

*Regidor de Cultura, Patrimoni, Normalització i Agricultura de Borriana