S’entén que la participació ciutadana és un conjunt de mecanismes perquè la població accedisca a les decisions del govern sense necessitat de formar part de l’administració. És un dret ciutadà del qual en aquest govern som uns convençuts, per això per a la redacció del Pla General vam obrir una ronda de reunions per 17 barris per tal de conéixer l’opinió de la ciutadania. Procés que s’afig als Fòrums d’Urbanisme Segle XXI i a desenes de reunions amb entitats i col·lectius per tindre una visió molt més ampla. Un dret complex perquè de vegades és difícil acceptar allò que es proposa, com per exemple l’augment d’altura d’edificis en primera línia de costa, la creació d’illes industrials o de zones de discoteques. Però un dret profitós, ja que gràcies a les propostes ciutadanes el Pla General traça una connexió litoral-Universitat bordejant el riu Sec, més superilles o augmentar les zones per a vianants.

Però els problemes vénen quan els col·lectius suggereixen coses diferents en un mateix tema. Per exemple, el tractament del pont que ha d’unir l’avinguda l’Alcora i el Raval Universitari. Per una banda, totes les associacions de l’avinguda l’Alcora demanen un pont amb tràfic rodat. D’altra, l’AVV del Raval Universitari el vol ciclista i per a vianants. Altres entitats han canviat d’opinió després d’escoltar tots els arguments, i a més, cada veí tindrà la seua pròpia visió. És en aquests casos quan la visió global dels tècnics municipals s’ha de fer valer. És en aquests casos quan la participació pot generar més incomprensió.

Que no s’accepten totes les propostes no significa que el resultat no siga participat. Puc entendre que alguns no vegen complides les seues expectatives, però d’estafa en aquest procés participatiu, res. D’engany ni un. Tindrem la major empatia possible en la resolució d’al·legacions, però l’interès comú sempre estarà per damunt del particular.

*Portaveu del Grup Socialista a l’Ajuntament de Castelló