Fent balanç del viscut fins ara a Cevisama 2017, la primera paraula que em ve al cap és orgull. Orgull de les empreses alcorines, de la qualitat dels seus productes, de l’esforç en innovació tecnològica i artística, del gran treball que hi ha darrere de la seua presència a la fira. Cada any sorprenen, se superen i destaquen en el conjunt del recinte firal.

En esta edició, dos dels tres premis Alfa d’Or, que atorga la Societat Espanyola de Ceràmica i Vidre, han recaigut en empreses alcorines, Bestile i Color Esmalt. Encara que ja ho vaig fer en persona, vull també felicitar-les públicament pel merescut reconeixement.

Orgull també per la gran acceptació i suport del sector ceràmic als projectes que des de l’Ajuntament hem presentat a la fira. Especialment, m’agradaria ressaltar el gran acolliment del projecte de recuperació i posada en valor de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda. Va ser molt especial poder transmetre l’entusiasme que tenim per esta actuació, la seua importància, la necessitat de rescatar una part fonamental de la nostra història… I més fer-ho a Cevisama, tenint en compte que en este emblemàtic edifici va nàixer fa quasi 300 anys la indústria ceràmica castellonen-ca.

Va ser un acte molt emotiu i m’agradaria ressaltar el treball del Museu de Ceràmica, del seu director, Eladi Grangel, i la gran aportació del doctor Joaquín Cabrera. I agrair l’assistència i suport del president de Les Corts Valencianes, Enric Morera, del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, dels presidents de Fira València i Cevisama, de la Caixa Rural de l’Alcora, de l’Escal, de les empreses i institucions vinculades al sector ceràmic, etc.

A més de ser l’origen, cal destacar el plantejament innovador de la Reial Fàbrica, quant a organització, tecnologia, disseny, formació… A les seues instal·lacions es va produir la millor ceràmica europea del segle XVIII, ceràmica que pot admirar-se als millors museus de tot el món.

La indústria ceràmica alcorina, sens dubte, és digna hereva d’este passat esplendorós. 300 anys després, l’Alcora segueix sent marca de qualitat ceràmica.

*Alcalde de l’Alcora