Aquesta setmana hem hagut de viure a Vila-real una escena que, no per previsible, resulta menys penosa. No tant pel fet de veure com qui va ser el representant de tots i totes les vila-realenques ha de declarar davant del jutge investigat per suposats delictes de falsedat, prevaricació i malversació de fons, com perquè la nostra ciutat, formada per gent honrada i treballadora, haja de convertir-se en escenari del mateix rosari d’excuses i silencis que cada setmana, des de fa ja massa, hem de veure en les notícies al nostre país. “Jo no sabia res”, “el contingut de les factures era cosa dels altres regidors”, “la culpa és dels tècnics”... O, com deia la cançó, del txa-txa-txa. Qualsevol cosa menys assumir la responsabilitat, almenys, de donar la cara davant els ciutadans i ciutadanes de Vila-real, dels milers de persones que van dipositar en ells la confiança per a gestionar el seu futur i els que ni ho vam fer. Han passat ja quatre anys des que una minuciosa investigació va descobrir que els governs del Partit Popular a Vila-real, estant fins i tot en funcions després de perdre les eleccions, va endossar el pagament de factures acreditades com a falses a l’empresa Piaf, investigada a la trama Gürtel de suposat finançament irregular del PP. Quatre anys des que, gràcies al canvi de govern, vam evitar que 600.000 euros de les butxaques de tots els vila-realencs anaren a parar a mans de qui no tocava. Quatre anys sense que el Partit Popular i el seu màxim responsable en aquell moment, l’exalcalde Juanjo Rubert, s’hagen dignat a donar la cara davant els ciutadans i donar les explicacions que els vila-realencs i vila-realenques mereixem de qui va ostentar la màxima representació de la ciutadania.

Ara ho ha de fer davant d’un jutge i ni tan sols així ho fa. Ni l’exalcalde, ni tampoc Ramón Tomás, exregidor de Serveis Públics i exvicepresident provincial amb Carlos Fabra, també investigat. Amb evasives al més pur estil PP, i negant-se fins i tot a respondre l’advocat de l’Ajuntament, que representa els interessos de tots, han perdut una altra oportunitat de donar la cara.

Poc ens poc estranyar, malauradament, de qui ja es va negar a comparéixer en la comissió d’investigació municipal que va determinar l’existència d’irregularitats en la relació entre l’Ajuntament i Piaf.

A pesar de tot, els ciutadans de Vila-real poden estar tranquils. Des de l’equip de govern i jo personalment, seguirem treballant amb el mateix alè del primer dia per defensar fins a l’últim euro de les butxaques dels nostres veïns. Llàstima que en aquesta defensa dels interessos de Vila-real encara no hagem trobat el Partit Popular. H

*Alcalde de Vila-real