L’estat d’alarma ha arribat a la seua fi i s’ha obert l’escenari de nova normalitat que ens permet albirar un retorn a la quotidianitat semblant a l’anterior al virus, però al mateix temps ens recorda que encara queda camí per recórrer i que no estem exempts del risc de retrocedir en la batalla contra aquest enemic invisible i nociu. De la mateixa manera que, després de tres mesos de restriccions, la societat -ciutadania, empreses, institucions,…- reactiva ara els engranatges del dia a dia, amb tots els condicionants que la crisi sanitària ha imposat, també les administracions afrontem un procés de readaptació, fins i tot diria de reinvenció, per a respondre als reptes presents i futurs d’una realitat global derivada del coronavirus.

A l’Ajuntament de Vila-real nostra màxima ha sigut i continuarà sent la prudència. Així com en els moments més difícils de la pandèmia aplicàrem la reflexió i la sensatesa en la reorganització municipal per a garantir l’atenció a la ciutadania i que els serveis essencials no deixaren de prestar les seues funcions, la desescalada administrativa i d’instal·lacions municipals s’està realitzant amb cautela i responsabilitat. No podem fer cap pas en fals i per a això hem dissenyat un protocol específic perquè la transició a la nova normalitat es realitze amb les màximes garanties possibles. El gabinet de desescalada, format per huit tècnics municipals, supervisa i analitza els plans de contingència de cada regidoria, així com d’aquelles entitats que fan ús d’instal·lacions municipals, per a certificar el compliment de les mesures de prevenció i minimitzar riscos.

LA JUNTA de Govern Local té l’última paraula per a autoritzar aquests plans, en un procediment que ens permetrà anar obrint de manera progressiva i amb garanties els diferents edificis i espais públics. A poc a poc i sent conscients que, per damunt de tot, la prevenció sanitària, la resposta als més vulnerables, i la reactivació econòmica són la prioritat en aquest camí cap al renaixement de la ciutat.

Molts veïns i veïnes ja han pogut reprendre l’activitat esportiva, amb l’obertura de la piscina del Termet, a la qual dilluns que ve se sumarà el gimnàs de la piscina Yurema Requena i el pavelló Bancaixa per a activitats dirigides, a més d’altres instal·lacions a l’aire lliure per a la pràctica esportiva. Una reobertura que ha sigut certificada per la Càtedra de l’Esport de la Universitat Politècnica de València, en la nostra línia de buscar l’excel·lència com a Ciutat de la Salut i l’Esport. També a través del pla de suport a l’economia local i l’aliança públic-privada, un dels eixos estratègics de la nostra acció de govern, col·laborem amb els gimnasos de la ciutat i el Club de Tennis perquè l’oferta esportiva siga àmplia i contribuïsca a la reactivació de les empreses locals.

En l’àmbit de la Cultura, la desescalada posarà el focus en el suport de la indústria cultural del municipi com a element de dinamització econòmica, amb espectacles de xicotet format en espais públics, sempre complint amb les mesures de prevenció marcades per a la nova normalitat.

De fet, en el nostre compromís per la prudència i la responsabilitat, l’Ajuntament vol liderar la conscienciació sobre la necessitat de no baixar la guàrdia davant el virus i complir amb les normes sobre l’ús de màscara i la higiene de mans. Igual que vam garantir a la població disposar de màscares durant el procés de desconfinament, a partir de hui, repartirem 10.000 envasos individuals de gel hidroalcohòlic en espais públics on hi haja concentració de persones, com els parcs infantils, que reobrin una vegada establits els corresponents protocols de neteja i normes d’ús. Són espais per al gaudi dels més xicotets i des del primer moment vam tindre clar que no faríem un pas fins a disposar dels criteris clars de l’administració autonòmica sobre com procedir a la seua reobertura segura.

Ja vam dir que el nostre objectiu no era anar per davant sinó assegurar-nos el pas ferm en aquest procés de normalització; però encara que siga de manera pausada, sabem que és necessari anar avançant, i així ho farem, sempre donant exemple de responsabilitat a la ciutadania.

*Alcalde de Vila-real