No es poden ignorar les necessitats reals d’un municipi, i menys encara, quan aquestes s’inclouen com a «prioritàries» en una Estratègia d’actuació.

Perquè això és el que ens està passant a Borriana, que després de nombroses reunions i trobades mantingudes a Madrid amb la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar (Costes) durant més de tres anys, i després d’incloure actuacions necessàries per a protegir i solucionar el problema d’erosió que pateix el itoral en una de les seues quatre Estratègies, seguim igual, amb promeses sense complir.

Com a alcaldessa la meua obligació és esmenar la plana a qui no fa els seus deures amb el meu poble i exigir que es complisquen les promeses, projectes i actuacions necessàries per al seu desenvolupament, i més encara els que són d’extraordinària importància per al nostre municipi.

Des d’aquesta tribuna i des de qualsevol altra, reclame novament que s’inicien ja els tràmits per a desenvolupar les actuacions previstes, com la construcció de quatre espigons, la protecció de les Goles, el reforç de diversos murs en la costa nord i una platja a la Serratella, tots ells previstos en l’Estratègia d’actuació del tram de costa entre Castelló i el de Sagunt.

Dels quals, hi ha dos espigons ja qualificats com a prioritaris en la mateixa estratègia d’actuació i que l’equip de govern municipal considerem urgents. Un en forma de L al costat de la desembocadura del riu Anna que proporcionaria la protecció que necessiten les Terrasses i el Port. L’altre, un espigó en el camí de les Tancades, a l’abric del Port, que protegiria la zona de la Serratella i crearia una nova platja d’arena en la zona. A aquests dos espigons cal sumar-ne uns altres dos exempts en la costa de la Serratella.

No tinc cap més remei que lamentar profundament el fet que l’incompliment dels compromisos hagen obligat el Consistori a contindre la regressió del nostre litoral com podem, i a assumir nombroses obres d’emergència per temporals.

Vull transmetre la meua indignació per sentir que des de Costes ignoren les necessitats del meu poble, ja que ni tan sols s’ha iniciat la licitació de la redacció dels projectes necessaris.

Només espere que en la pròxima reunió a Madrid dels alcaldes del litoral de la província amb la Direcció General, el 4 d’octubre, s’avance a fer realitat les actuacions en Borriana.

Perquè, en l’equip de govern municipal, estem disposats a abanderar qualsevol altra mesura reivindicativa amb la finalitat d’aconseguir que es complisquen els compromisos i es facen realitat les actuacions tan urgents com necessàries. Es pot dir més alt, però no més clar.

*Alcaldessa de Borriana