Dilluns, quan es publiquen aquestes línies, haurà tingut lloc la manifestació en València per reclamar de l’Estat un #TracteJust i un model de finançament just per valencians i valencianes. Les pàgines dels periòdics ja hauran publicat les seues interpretacions sobre l’èxit numèric de la manifestació agafant-se a qualsevol de les multituds de xifres que acompanyen mobilitzacions d’aquest tipus.

Potser consideraran els lectors que sóc agosarat en escriure una valoració de la manifestació hores abans de que es produïsca. Però assumiré el risc. Perquè, independentment del resultat quantitatiu dels milers a València, només la convocatòria és, per mi, un èxit sense pal·liatius.

Només el fet d’haver aconseguit aglutinar els principals actors dels agents socials i actors polític del nostre territori és tot un èxit. Haver unit en una reivindicació comuna sindicats com UGT, CC.OO, CSIF i l’Intersindical amb els empresaris valencians era, fins fa poc, impensable. Més complicat era aplegar sota un sol clam forces polítiques de tot l’espectre polític. I també s’ha aconseguit: des d’UPD, fins EU, passant per Compromís, els PSOE valencià, Podem, EU i, fins i tot Ciudadanos. I el que era més difícil: independentment de si la manifestació ha estat més o menys multitudinària, hem aconseguit situar a l’epicentre del debat polític i social un problema històric del finançament. I eixe és un punt de no retorn. Perquè ser conscient d’un problema és el primer pas per trobar una solució.

Estes tres fites són, per mi, més que suficients per considerar fa marxa de València un èxit sense precedents, perquè molt poques voltes en la història del País Valencià hem aconseguit consens tan amplis.

Crec que la ciutadania faria d’allò més bé en analitzar les absències. Qui és el gran absent? El Partit Popular, i ho és malgrat les reiterades invitacions, oferiments i crides a participar que se li han fet. El PP, malgrat assumir que els valencians estem mal finançats, malgrat sumar-se a declaracions institucionals, malgrat reivindicar només de paraula, ha preferit excloure’s. Bonig, Barrachina, Clavell, Mallol... han optat per quedar-se fora de joc.

*Diputat de Compromís a Les Corts