Ara fa un any que el Partit Socialista tornava al govern de la Diputació. Feia 24 anys que no passava. Vaig tindre l’immens honor de que els socialistes castellonencs depositaren en mi la confiança per ser el nou President. En el discurs de pressa de possessió deia que arribava a la presidència de la Diputació un professor de filosofia, un alcalde de poble i un socialista. I que a vore que donava de si la mescla d’eixos tres ingredients. Ha passat un any i.... quin any! Com vinc del món de l’educació i allí està present la cultura de l’avaluació, serà moment per a que la ciutadania, tots vostès, ens avaluen aquest primer curs. Esperem, almenys, l’aprovat! Freqüentment també els deia als alumnes que s’autoavaluaren. Fem, doncs, autoavaluació.

«Un professor de filosofia a la plaça de les Aules. Horreur, danger, perill, podriem pensar alguns!!» --deiem irónicament--. Crec que en eixe aspecte alguna cosa hem fet. Primer, en una qüestió menor: fer presents reflexions de Kant, Descartes, Habermas, Rawls i cia, i sobretot, en una altra major a la qual feia referència en les meues primeres paraules: «que la filosofia aportara logos, racionalitat, capacitat de diàleg, reciprocitat, reconeixement de l’altre, empatia, els valors de l’humanisme i la il·lustració». Vint declaracions institucionals, taules de diàleg, reunions amb alcaldes i un importantíssim acord de totes les forces polítiques per a pal·liar les conseqüències de la pandèmia són mostra del que diem.

Com alcalde de poble menut, de poble d’interior, vostès saben que tenim un gran repte: el demogràfic. I alguna cosa hem fet, però el problema continua i seguirem lluitant. Deia en aquell discurs que en la fiscalitat cal discriminar positivament al que viu, treballa, inverteix a l’interior; això no està a les nostres mans i no s’ha fet. Sí que hem donat presència continua als pobles d’interior i hem treballat per eixe canvi cultural que identifique ruralitat en benestar, qualitat de vida, naturalesa i salut. Dissortadament, la realitat que vivim ajuda a eixe canvi.

I COM A socialistes plantejàvem una nova Diputació: una Diputació de la intermunicipalitat, de la concertació i de la coordinació amb la Generalitat.

Aquest primer any de la nova Diputació ha sigut l’any dels ajuntaments: per primera vegada el fons de cooperació municipal, la bestreta de la recaptació ha suposat més diners que mai, s’ha augmentat la partida de benestar social, un fons d’ajuda especial per a tots els municipis per a lluitar contra la pandèmia i un altre específic per als turístics, ajuda en la distribució de mascaretes, desinfeccions, etc, etc. Som municipalistes, sentim el municipalisme, els alcaldes ho saben i han tingut ocasió de comprovar-ho. En la lluita contra els efectes del temporal Gloria i del covid han pogut sentir a la Diputació ben prop. Respecte a el canvi profund d’anar d’una Diputació de la subvenció a una Diputació de la concertació, les circumstàncies especials que hem viscut no ens han permés avançar, però sí que ho hem fet i clarament en la idea de fons de donar majoria d’edat als ajuntaments, que siguen ells els protagonistes, que prenguen les seues decisions. La Diputació ajuda però no tutela. Tant sols es tutela a qui és menor d’edat. És veritat també que no sempre és fàcil ser major d’edat, ja ho deia Kant, je, je...

I també hem treballat molt la coordinació amb la Generalitat. No som contrapoder. Les administracions han de treballar unides i la ciutadania vol realitzacions i millores, no li importa si ho fa l’Ajuntament, la Diputació o la Generalitat. Ací estem i el treball conjunt tindrà els seus fruits.

L’autoavaluació comporta també autocrítica i sabem que ens queda molt per fer: l’adequació dels recursos humans en els quals compta l’institució, la modernització del valuós Complex de Penyeta Roja, la reobertura de Sant Joan de Penyagolosa, la revalorització de les instal·lacions de purins, el suport de la Fundació de l’Hospital Provincial per a constituir un Institut d’Investigació Oncològica de referència, adaptar la Institució Provincial als Objectius de Desenvolupament Sostenible... Sabem la feina que tenim, sabem que val la pena fer-la i amb l’ajuda de tots, anem a fer-la. Farem la Diputació del segle XXI!!

*President de la Diputació de Castelló