Fa poques setmanes escrivia en estes mateixes línies el meu article al voltant de la importància que té la taronja en la nostra economia i en la nostra forma de viure, gràcies als llocs de treball que suposa directament i indirectament. En aquell moment, encara no ens trobàvem en la nefasta situació en què ens trobem hui en dia, però ja hi havia greus indicadors que apuntaven que, enguany, seria una campanya molt complicada. I la pluja del dijous passat així ho ha corroborat.

I és que a les condicions meteorològiques que hem tingut enguany, amb abundants dies plujosos i poc de fred, hi ha altres factors que afecten a la gravetat del problema, molt més profund del que pensem i fins i tot del que podem preveure. Per exemple, encara no som conscients de com s’estan movent altres mercats competidors, com el sud-americà, l’asiàtic, el nord-africà (amb Egipte i Marroc, per exemple) i fins i tot l’europeu, com Grècia i Itàlia.

Però si ja coneixem poc d’estos mons paral·lels, pitjor és el problema conegut: l’entrada de les taronges sud-africanes gràcies a un acord al Parlament Europeu que va tindre lloc ara fa uns anys, amb els vots a favor del PP i del PSOE. I això és una realitat que no hem d’oblidar. Que no podem oblidar.

Perquè si sabem que el sector està com està, amb la precarietat que té, amb els condicionants meteorològics i amb la gran competència mundial que hi ha, no li podem damunt afegir la lliure entrada d’un altre mercat, perquè el còctel pot ser explosiu.

Per tot això, no tenim altra possibilitat que eixir al carrer, el màxim de gent possible, i mostrar el nostre rebuig a les polítiques que s’han dut a terme fins ara per tal que es rectifiquen. Per això, el primer dels moviments que anem a fer serà demà, dimarts 18 de desembre a les 19h davant dels ajuntaments amb el lema Per la defensa de la nostra citricultura. No anem a callar més temps.

*Alcalde de Betxí