Vivim en plena era de la comunicació, els canals per la qual ens arriba són tants i tanta és la dosi que, a vegades, ens passa desapercebuda la quotidianitat, el que passa al nostre barri, a la nostra ciutat, a la nostra gent. Som producte del nostre temps i ens veiem en plena era de la globalització, però també som producte de la nostra història, sense la qual cosa no podríem identificar-nos com a part del nostre poble.

Potser per això, per la gran dosi d’informació diària, pareix a vegades que la cultura fora qüestió secundària dins del conjunt de necessitats que es plantegen a la vida. Ens veiem ungits per altres prioritats, per múltiples problemes, que fan que no li prestem tota l’atenció i tots els recursos que mereix l’acció cultural.

I no obstant això sabem que es tracta de quelcom essencial en el sentit ontològic de la paraula, perquè la cultura és com l’argamassa que cohesiona als pobles, que uneix, que cohesiona i consolida la vida dels municipis. Així doncs, la cultura del nostre poble és la suma de les formes de pensar, de mirar, d’entendre la vida, de comunicar-se, de relacionar-se, de treballar, d’estimar, d’existir, a la fi, que ens identifica i ens diferencia de la resta. És la forma de ser poble i fer poble.

Aquest 2020, a la ciutat de Castelló, farem poble i farem ciutat, amb una intensa programació d’esdeveniments i propostes que ens enriquiran amb diferents formes de pensament i d’expressió. Obrirem l’any cultural amb les exposicions dels artistes reconeguts amb les beques Hàbitat, amb la renovació de la façana del Mercat Central gràcies a l’exposició de l’artista Carolina Diego, amb la celebració de Sant Antoni i amb l’inici del cicle de teatre Castelló a Escena.

Volem per a Castelló un desenvolupament cultural significatiu. Afirmaré sempre que no hi ha inversió més urgent, i a llarg termini més rendible, que aquella que es fa en educació i en cultura. Aquestes són les úniques vies per a formar, fomentar i estimular el desenvolupament de l’individu en quant ser capaç de decidir en llibertat. I això, en fa molta falta.

*Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló