Sempre m’ha agradat aquesta frase: Fem un salt! Pel que té de risc, de valentia, però també de col·lectivitat i de declaració d’intencions. I és que hi ha coses que cal fer en determinats moments i no accepten cap demora. Jo, que ja tinc una edat, recorde que aquest va ser l’eslògan que utilitzarem per al trasllat del Casal Popular de Castelló del carrer Jorge Juan al carrer d’Amunt, en una època on l’especulació immobiliària i la corrupció ho devoraven tot.

Salvant les distàncies i els anys, hui, que és el Dia Mundial del Medi Ambient, també ens cal fer un salt qualitatiu, un canvi de rumb en les nostres vides, una transformació del nostre dia a dia. I, indubtablement, aquest salt l’hem de fer juntes i de manera col·lectiva, pel bé de totes i tots.

Aquesta setmana, el govern de la Diputació de Castelló hem aprovat la contractació del servei d’educació ambiental per als municipis de menys de 5.000 habitants. Amb ell, perseguim un dels nostres objectius més ambiciosos d’aquesta legislatura: fer que cadascuna de les veïnes i veïns de la província de Castelló transforme la manera de tirar fem a casa, a la feina, quan estan al carrer o van a un restaurant.

L’educació ambiental ens cal per a saber reduir, reutilitzar i separar bé, i també per deixar de pensar que, pel fet de pagar una taxa, la brossa desapareix com per art de màgia quan la traiem. El cert és que el que fem amb el fem no s’aguanta i hem de donar-li la volta perquè, a més, som susceptibles de rebre sancions per part de la Unió Europea.

El canvi climàtic ha deixat de ser una evidència per a la comunitat científica i ha passat a ser una emergència palpable. Les i els joves del moviment Fridays For Future ha alçat la veu i ens pregunten: en deixareu un món pitjor que el que vau trobar?

Seré molt honest amb vostés: arribem tard. El govern espanyol està tramitant el primer projecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, una llei que al Regne Unit està vigent des del 2008. Això són dotze anys de diferència.

Per això mateix, pel repte de futur i pel retard que duem cal que les administracions de proximitat fem apostes decidides per la transició cap a un model econòmic sostenible. I no ho diem només partits ecologistes com Compromís, sinó que institucions internacionals com la Comissió Europea reclamen als estats una Recuperació Verda per a superar la paralització de la covid-19 i organitzacions com la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, la CEV, inclouen la dimensió mediambiental en les estratègies de reactivació de tots els sectors econòmics.

NO OBSTANT això, el Partit Popular a la Diputació va voler desmarcar-se del consens social sobre el futur sostenible i va voler paralitzar el servei d’Educació Ambiental que també, cal dir, garanteix que els nostres pobles encaren la transició ecològica en igualtat de condicions que les ciutats. Ja veuen, com si fóra una cançó dels Manel, hem fet un gran salt que tindrà conseqüències molt positives per a les comarques de Castelló i per al nostre planeta. Un salt i un canvi que hem fet per a sempre.

*Diputat provincial de Reciclatge i Gestió de Residus