Les persones grans d’un poble com ara el meu, les Alqueries, encara recorden l’època en què a les cases féiem molt poc de fem o residus sòlids urbans, com en diem ara. Mon pare em conta que, quan era menut, no hi havia recollida de fems i és que, en veritat, de deixalles n’hi havia ben poques. Bàsicament eren restes orgàniques que la gent feia servir tant per a donar de menjar als animals com per a fertilitzar els horts. Els residus formaven un cercle tancat on tot s’aprofitava.

A partir de la dècada de 1960, vam conéixer un nou model de consum i, per tant, de generació de residus. Aquesta transformació va comportar també l’aparició dels plàstics i el volum dels residus va augmentar.

A les Alqueries, un municipi de vora 4.600 habitants, actualment generem més de 100 tones de residus urbans al mes. A aquesta xifra hem d’afegir també allò que el veïnat portem cada mes als contenidors de reciclatge: aproximadament 4.400 kg de paper i cartró i 3.200 kg d’envasos (fonamentalment plàstics). Les dades del vidre, lamentablement, Ecovidrio no ens les facilita.

A Compromís pensem que no podem continuar fent malbé la nostra terra i per això apostem perquè la part orgànica dels residus urbans torne a ser aprofitada. Per això, a les Alqueries implantarem enguany la recollida selectiva de l’orgànica de manera generalitzada.

Crec que el millor homenatge que podem retre a les nostres persones majors, però també a les generacions futures, és recuperar tota la saviesa que ens van llegar.

Espere amb il·lusió el dia que a les Alqueries comencem a recollir la fracció orgànica. Demostrarem que som un poble capdavanter.

*Regidora de Medi Ambient a les Alqueries