Els incendis en l’Amazonas han situat este estiu tota l’atenció mediática en les polítiques de prevenció d’incendis davant l’alarma que suposa tindre el major pulmó verd del nostre planeta en flames. Més prop, a les Canàries, un altre incendi ha posat el focus sobre la necessitat de polítiques de manteniment dels entorns rústics més intenses davant unes condicions de risc d’incendi major pel canvi climàtic, la pujada de temperatures i les majors sequies. En els últimos mesos, un llibre s’ha convertit al nostre país en el manual de l’ecologia política actual: Qué hacer en caso de incendio, d’Héctor Tejero i Emilio Santiago i, desafortunadament el seu títol s’ha convertit este estiu en completament vigent.

Les 11.000 hectàrees calcinades a les Canàries i el prop de mig milió a l’Amazonas no són un problema canari o de Brasil, contribueixen a la crisi climàtica de tot el món, perquè alhora emeten una gran quantitat de gasos d’efecte invernader i eliminen els boscos que tenen la capacitat d’absorvir eixos gasos. La major quantitat d’incendis és consequencia del canvi climàtic, i alhora, agreuja encara més el canvi climàtic. Davant este nou escenari cada volta més favorable a la propagació d’incendis només ens cap redoblar els nostres esforços per previndre al màxim el possibles incendis.

A nivell provincial i municipal, l’aposta per la conservació dels boscos i la recuperació de cultius abandonats és la millor fórmula per a previndre els incendis i combatre els incendis. Boscos i paratges són el principal element que redueix les emissions de gasos contaminants i per tant contenen el canvi climàtic. Per això, des de Unides Podem van participa el dissabte passat en una manifestació contra la instal·lació de macrogranges a l’interior de Castelló, unes activitats que tenen un impacte en el territori, tant en sòl com en els aqüífers. L’alternativa més sostenible en aquest sentit passa per la ramaderia extensiva, una opció que conté els incendis i respecta el medi ambient del territori.

*Regidor i portaveu d’Unides Podem a l’Ajuntament de Castelló