Les festes són una peça central de qualsevol societat: trenquen la quotidianitat sempre centrada en el món del treball i en relacions socials molt continues i estableixen un escenari excepcional on tant les nostres formes de vida com amb qui les vivim són diferents. Des de les societats més primitives, les festes no eren una qüestió menor, sinó que generaven una via d’escapatòria, entreteniment i llibertat que legitimaven la resta de condicions dels contractes socials. Per tant les festes haurien d’ocupar més atenció de les forces progressistes de les quals habitualment els hem destinat, donat que són part central de la cultura.

Precisament per eixe caràcter excepcional i legitimador de les societats, qualsevol sistema de poder té interés en la gestió de les festes. I qui diga el contrari menteix descaradament. El professor Josep Conill va escriure per a la Colla Rebombori en 2007 Tradicions que traeixen, una interpretació sobre l’origen històric de les nostres festes i les motivacions de les elits dirigents per impulsar-les. Qui hui reivindica l’autonomia en la gestió de les festes és el mateix que sumava en les seues llistes electorals a antics Presidents de les Juntes i Reines de les Festes, qui dirigia Assemblees de Festes per escollir presidències afins i el mateix que habitualment alçava repars de l’òrgan d’Intervenció Municipal per pagar factures incontrolades d’anteriors Juntes, tal com va quedar constància durant la passada legislatura en l’Ajuntament en la Comissió d’Investigació sobre la gestió de la Junta de Festes presidida per Castelló en Moviment, que venia a posar llum al que era un secret a veus.

L’Ajuntament de Castelló inverteix 1,6 milions en el Patronat de Festes. A banda, moltes de les principals activitats de les Festes de la Magdalena són autoorganitzades per molts ens festers, gaiates i colles. I eixe caràcter autònom, descentralitzat i obert és una de les principals virtuts. I l’Ajuntament fomenta i potència eixa autonomia simplificant llicències i afavorint l’ocupació de la via pública, fent així encaixar la idiosincràsia de la nostra festa dins de les obligacions legals. La pregunta que cal fer-se estos dies és com es dirigeixen eixos 1,6 milions públics, i la resposta no està pressa, només s’ha pres una decisió interina. Però la posició d’Unides Podem serà clara: com deia al principi, les nostres festes impliquen i donen sentit a tota la ciutat i no hi ha cap òrgan inventat fins ara més representatiu que el govern municipal, representant de l’opinió majoritària de Castelló.

*Secretari General de Podem-EUPV