Estic segura que quasi la totalitat de la població estarà d’acord en el fet que totes les persones han de tindre els mateixos drets pel que fa a qüestions laborals. Ningú acceptaria la degradació ni la vexació d’un o una professional en el seu lloc de treball i, encara menys, si aquestes deriven d’una discapacitat física o intel·lectual.

Per això mateix, ens va entristir conéixer a través dels mitjans de comunicació que una empresa privada havia programat una charlotada a la plaça de bous. Espectacles com aquest fomenten la desigualtat entre les persones perquè es persegueix fer riure a costa d’una realitat física. A més, el mateix Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat, afirma que amb aquests espectacles com la charlotada es «denigra les persones amb acondroplàsia», perquè la motivació principal és fer riure el públic de la situació física dels seus actors principals.

AMB AQUESTS TIPUS d’espectacles es vulneren les conclusions de la Convenció de Drets de l’ONU per a persones amb discapacitat, com també la llei valenciana que regula els espectacles públics i activitats recreatives. Em sembla inadmissible que un esdeveniment de divertiment ho siga a base riure de persones tan sols per la seua condició física. I no podem consentir que les nostres festes servisquen d’excusa per a humiliar ningú.

Com a Ajuntament tenim molts deures, entre ells el de garantir que les festes de la Magdalena siguen inclusives i es visquen des de la igualtat i el respecte a tothom. I és per aquest motiu que els signants de l’Acord de Fadrell presentarem, conjuntament, una declaració institucional dirigida a la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública de la Generalitat Valenciana, a no autoritzar l’espectacle de la charlotada.

La projecció que suposa per a la nostra ciutat la celebració de les Festes de la Magdalena, ha de ser una oportunitat per projectar-nos també en igualtat d’oportunitats i de drets, un objectiu que només aconseguirem si la base de la programació festiva és el respecte, respecte que també s’ha d’estendre a la diversitat cultural, funcional o qualsevol mena.

*Regidora de Cultura a l’Ajuntament de Castelló