Dir que són festes a la Vall podria ser redundant. Un poble on tenim dos festes patronals, falles i una trentena de festes de barri, és un poble on pràcticament totes les setmanes hi ha festa. Clar que ara parlem de les Penyes, la festa de l’estiu, la setmana gran. Les Penyes són les festes més multitudinàries del poble, les més generals i baix el meu parèixer, des de fa un parell d’anys, han tornat a la senda correcta, al camí que sempre hagueren hagut de dur. Tornen a ser festes populars, obertes a tota la ciutadania. Sigues de penya o no, hi han actes o llocs on acudir. El meu recordat Antoni Fas estaria orgullós de veure que les Penyes tornen a ser allò que ell sempre havia imaginat i pel que tant havia treballat.

Ja he comentat que a la Vall hi han moltes festes, i això forma part del nostre ADN, però hem de treballar per aconseguir que les festes siguen per disfrutar i no per a generar destorbs. La legislatura passada començàrem a preparar una ordenança de festes, esta legislatura ha d’estar acabada i en marxa. Fer una ordenança no s’ha de veure com ficar unes normes restrictives, s’ha d’entendre com un nou marc de convivència entre festes i veïns, entre disfrutar i descansar, entre estar al carrer amb amics i deixar eixos carrers com si foren abocadors de brutícia. Eixa ordenança ha de servir per conjugar a qui tinga ganes de festa amb qui vullga o necessite tranquilitat, a més de fer entendre que la festa no té perquè esdevindre en un femer.

Una ordenança és un marc regulatori i ha de ser clara i aplicable (de res ens serveixen normes que després no es poden ficar en pràctica). També hauran de ser així els plecs municipals, els contractes que fa l’Ajuntament amb empreses i concessionaris. Massa anys amb contractes amb condicions desastroses per l’administració que sols porten perduda econòmica i mancança de serveis públics per al veïnat.

Regular no és roïn, millorar la convivència o deixar clares les condicions d’un contracte serà beneficiós pel ciutadà, i en eixe camí és per on hem de seguir treballant.

No vull acabar sense recordar-vos que són festes a la Vall: «Vinga, vinga vingau perquè la festa comença ja».

*Segon tinent d’alcalde de la Vall d’Uixó