El finançament dels pobles com Aín és un problema seriós que limita les accions que el nostre consistori pot dur a terme per crear recursos que facen atractiva la vida al municipi.

Normalment es pensa que els ajuntaments reben diners fonamentalment a través dels impostos que recapten. Així és a localitats amb cert nombre de població, però als pobles de fins a 500 habitants aquesta norma no es compleix. La principal forma de finançament de municipis com Aín són les línies de subvenció que aporten les administracions supramunicipals.

Sabran, però, que aquestes s’han de destinar exclusivament a les actuacions que decideix l’administració que les concedeix, cosa que impedeix que l’ajuntament puga invertir els recursos en les necessitats. Com a colofó, també tenim dificultats per a assumir la part no finançada per les grans subvencions que sol rondar del 50 al 80% del total.

Els projectes que poden ajudar a fixar la població haurien de ser finançats íntegrament i d’una sola vegada, ja que el pagament per fases fa que l’actuació tarde en excés a implementar-se i, algunes vegades l’execució de l’obra no satisfaça la necessitat que es pretenia cobrir.

Per altra banda, les limitacions en la contractació de personal i la dificultat de mantenir-lo amb recursos propis provoquen que municipis com Aín tinguem problemes per a elaborar i presentar treballs de qualitat i ens aproven les sol·licituds.

Així, pensem que apostar per mancomunar els serveis i optimitzar els recursos humans mitjançant el desenvolupament conjunt de projectes. Al cap i a la fi, la major part dels ajuntaments veïns compartim reivindicacions socials, urbanes i de teixit productiu, i aquesta seria la solució.

*Alcalde d’Aín