Els ajuntaments son l’administració més propera. Coneixen de prop les nostres necessitats, ja que un poble és construeix a partir de la gent que el conforma. Açò permet sovint dissenyar pressupostos realistes i procurar millorar la qualitat de vida als municipis.

Aquests dies hem rebut la noticia d’acord entre la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i el Govern Central. L’objectiu de l’acord és fer servir el romanent dels ajuntaments. Això suposa un greu atac a l’autonomia municipal, ja que els fons que poden tindre alguns pobles i diputacions són el fruit de grans esforços d’estalvi i contenció en la despesa durant els darrers anys.

Actualment, la pandèmia és protagonista i paraules com renaixement estan en boca de tothom. Tractem, amb molt d’esforç, fer que l’economia no deixe de funcionar, mentre la Covid-19 segueix avançant. Han estat necessàries moltes modificacions de crèdit i despeses, no sols a Vila-real, sinó arreu de tot el país.

El nostre Ajuntament no és exemple d’estalvi. Estem en una situació financera complicada, amb sentències que continuem assumint. Altrament, la realitat, no sols de les nostres comarques, sinó de tot l’Estat, és diversa. La decisió de l’Estat d’expropiar els fons municipals, que és el que suposa aquest acord, és un atac a les competències de les institucions més properes a veïns i veïnes.

Els ajuntaments han de poder fer front a la situació actual amb fons propis, destinant-los a allò que siga més urgent en cada ciutat. Les polítiques no només es fan als despatxos, sinó també a peu de carrer i escoltant les necessitats.

Per tot això, ara és el moment del municipalisme i de les persones i no de més centralisme. H

*Regidora de Compromís per Vila-real