DANA és el nom científic que li donem a la gota freda, un fenomen meteorològic que vam patir aquesta setmana passada i que tornarem a patir en un temps. No ens equivoquem, no és un fenomen nou al nostre país. Ara, el canvi climàtic està generant que la seua freqüència, intensitat i en l’època de l’any que ve a visitar-nos fluctue i incremente la seua virulència.

Front aquestes adversitats, el millor és la prevenció. I aquest concepte tampoc és nou. Ja l’any 1992 l’Estat obligava que els municipis tingueren un Pla Territorial Municipal enfront de les Emergències i, si això no era prou, en 1995 la Comunitat també va obligar a la seua redacció.

Més de vint anys van tenir els anteriors governants de Castelló per redactar-lo, però no ha sigut fins a l’arribada d’aquest govern, que en dos anys hem tingut enllestit el Platemcas, el pla de protecció civil més important i de més alt rang en l’àmbit territorial municipal en relació amb la prevenció i intervenció davant emergències.

Gràcies al treball dels funcionaris municipals, a la planificació, les bones decisions i a una bona informació, l’episodi de gota freda ha passat sense cap incidència especialment remarcable. És cert que hem hagut de lluitar contra bulos que donaven avisos falsos, amb la perillositat que això té. Però la situació ha estat controlada.

Les inversions de 4 milions d’euros que ha realitzat aquest govern en la Marjaleria no poden evitar la pluja, però si els seus efectes. És evident que ens queda molta feina per fer, tant a nivell municipal com estatal. Però també és cert que d’ençà que governem s’han fet molts esforços per a minimitzar els impactes de les inundacions. La planificació urbanística de l’avinguda València va nàixer molt deficient quant a canalitzacions, però les obres que hem realitzat en el carrer Picasso han complit amb les expectatives: els tolls d’aigua ja no duren dies, sinó unes poques hores.

I és que durant massa temps no s’havia tingut en compte la nostra realitat meteorològica a l’hora de realitzar infraestructures però ara estem preparats per a tenir controlat cert nivell d’aiguats.

*Portaveu de Compromís i regidor de Transparència a l’Ajuntament de Castelló