Fa uns dies hem acomiadat al mestre de mestres Vicent Martínez Guzmán, fill predilecte de la Vall d’Uixó i medalla d’or de la ciutat. Una d’eixes persones que deixen petjada per allà per on passen i que ens deixa un meravellós llegat en favor de la pau i la resolució de conflictes, camps en els quals era un referent mundial i que ha fet que el nom de la nostra ciutat es lligue a persones tan admirables com ell i als valors positius de la pau, la democràcia o la llibertat, entre molts altres.

«La Vall is the center of the world…». Esta és una de les frases que Vicent sempre repetia, perquè si d’alguna cosa ha estat orgullós sempre ha sigut del seu poble. I el poble sempre li ha tornat tota eixa estima, perquè estos dies he pogut rebre personalment desenes de paraules boniques que lamentaven i ploraven la seua pèrdua, important en l’àmbit acadèmic i de la investigació, però sobretot en l’àmbit personal.

L’última vegada que va participar en un acte públic va ser la benvinguda als xiquets i xiquetes saharauis del programa Vacances en pau, que des de fa 20 anys arriben a la nostra ciutat per a viure l’estiu amb famílies valleres, lluny de les altes temperatures del desert en estos mesos. Allí va tornar a fer mostra del seu compromís amb la pau i la defensa dels drets humans, i de la seua lucidesa. Paraules senzilles, però plenes de raó que ens van fer reflexionar aquella vesprada de principi de juliol. Com cada vegada que parlava.

Les seues idees i les seus reflexions també guien la nostra tasca de govern, perquè des del primer dia hem impulsat polítiques que prioritzen en les persones i el seu benestar. També hem canviat el model de serveis que potser tenien una imatge equivocada, com la Policia Local, que en l’actualitat també és un cos proper i que educa, prestant serveis de mediació per a resoldre conflictes. Perquè amb les xicotetes coses també es pot canviar el món, per a fer-lo més pacífic i tolerant.

A Vicent hem de donar-li les gràcies per moltes coses, per portar a la Vall d’Uixó sempre en el seu cor i per haver fet que formem part de la xarxa d’alcaldes per la pau, tingam el Museu de la Pau i també l’Espai d’Igualtat i Pau, on la seua obra i el seu llegat tindrà un lloc destacat, perquè qualsevol que vulga estudiar sobre la pau i sobre la seua figura puga fer-ho.

LA COOPERACIÓ és un d’eixos elements clau per a aconseguir la pau. I des de l’equip de govern hem recuperat algunes línees de cooperació que s’havíen perdut. I per a conèixer el projecte de l’oenegé local Túpay estarem uns dies a la zona del Perú on treballen, garantint l’educació superior a xiquets i xiquetes que d’altra manera no podrien fer-ho. Segur que serà una experiència enriquidora.

*Alcaldessa de la Vall d’Uixó