El risc és sempre un factor clau de l’èxit. Innovar és també assumir riscos, prendre decisions que no sempre són senzilles, buscar l’èxit en les noves respostes a les situacions canviants que ens va posant la vida per davant. De vegades, aquestes decisions es demostren encertades; d’altres vegades, moltes, ens equivocarem i, amb tota la humilitat, ho reconeixerem, rectificarem i aprendrem dels errors. Però si no assumim aquests riscos, mai no podrem arribar a l’èxit.

Aquestes festes de Nadal que acomiadarem diumenge amb l’arribada dels Reis d’Orient --que a Vila-real vénen sempre de la mà de la solidaritat i l’entrega als altres de la Joventut Antoniana--, vam decidir innovar en les activitats que tradicionalment oferim, des de l’Ajuntament i amb la col·laboració irremplaçable del comerç local i Ucovi, per a dinamitzar la vida social, cultural i econòmica en aquestes dates. Vam assumir un risc important i, per primera vegada en la història, hem mantingut tallada a la circulació durant més de 10 dies l’avinguda de la Murà, una de les artèries principals de la ciutat, per a instal·lar-hi una autèntica Fira de Nadal. Una vintena de parades del comerç local, animació i jocs infantils, carrusel i una pista de gel que ha superat les 5.000 entrades han omplert de vida el centre de la ciutat durant les festes nadalenques, guanyant un nou espai urbà per a l’esbarjo, la vida en família i les oportunitats. A falta d’una anàlisi més detallada dels resultats, els beneficis i els errors, la impressió que ens deixa aquesta primera experiència és que la Fira de Nadal ha vingut per a quedar-se.

Una ciutat com Vila-real, amb prop de 51.000 habitants i un teixit comercial i social tan potent com el nostre, no es podia permetre mantenir un fireta de poc més d’un cap de setmana, que era el que, fins ara, ens permetien fer els espais habituals. Ens calia fer alguna cosa nova, un revulsiu que reforçara el paper de pol d’atracció comercial i cultural que sempre ha tingut la nostra ciutat. Amb aquesta idea, ens vam posar a treballar des de diferents departaments municipals --Economia, amb el primer tinent d’alcalde, Xavier Ochando; Joventut, amb Gemma Gil al capdavant; i Turisme, amb el regidor Diego A. Vila--, a més d’Alcaldia i l’Associació de Comerciants Ucovi i el seu president, Paco Arrufat. El lloc, l’avinguda de la Murà, ja l’havíem provat i amb èxit, gràcies al Concurs de Paelles de la Comissió de Penyes i la Junta de Festes que, des de fa un parell d’anys, celebrem en aquest espai. Un enclavament cèntric, pràcticament annex a la plaça Major, que, durant 12 dies, s’ha convertit en una plaça més de la ciutat, duplicant l’espai per als vianants i recuperant Vila-real per a les persones, el passeig, la vida en família, el comerç i l’atracció de gent d’altres municipis.

Una fira tradicional i innovadora a la vegada. Agraïm la paciència dels veïns de la zona i demanem disculpes pels problemes que ha pogut ocasionar el tall al trànsit de l’avinguda. Acceptem les crítiques i les analitzarem, amb voluntat, com sempre, d’aprendre dels errors i millorar. Però també conscients que l’única forma de tenir èxit -social, comercial, cultural, econòmic- és assumir riscos.

*Alcalde de Vila-real