Mentre el feixisme avança a força de convèncer a no pocs votants que els culpables de tots els nostres mals són els immigrants, la vergonya dels desnonaments continua. Un drama agreujat per les polítiques de dretes que s’han vingut aplicant com a recepta per a eixir d’una crisi que continuem pagant els de sempre. A Espanya, durant l’any 2018, s’han assolit les pitjors dades de la història, amb més de 70.000 famílies expulsades de les seues cases per la cobdícia. Castelló segueix sent una ciutat on moltes persones són expulsades de les seues llars i açò té molt a veure amb els 65.000 milions d’euros que l’Estat li ha regalat als bancs. Són els bancs els que segueixen controlant el preu de l’habitatge i no els estrangers que arriben per a intentar guanyar-se la vida fent la campanya de la taronja.

En aquests moments, les famílies desnonades per impagaments de lloguer ja supera a les desnonades per hipoteques, ja que el preu dels lloguers fa inviable per a moltes famílies poder llogar una casa on viure. Mentre arriba una llei d’habitatge digna, llei que Partido Popular i Ciudadanos estan bloquejant insistentment per a impedir que es reduïsca el número de desnonaments beneficiant així als grans propietaris d’habitatge --fons «buitre» i banca en general-- i davant la tebiesa del govern socialista de Sánchez, que en la seua reforma de la Llei d’Arrendament Immobiliari ha permès que es mantinguen els criteris de l’exministre banquer de Guindos, cal anar avançant amb propostes municipalistes aprofitant la immediatesa i proximitat dels ajuntaments. Ja que la cobdícia dels bancs rescatats amb diners públics els impedeix col·laborar a trobar solucions i mentre els governs no són capaços de fer lleis que els hi obliguen a fer-ho, cal explorar noves vies.

Castelló en Moviment presentarà una moció al plenari de desembre que busca incrementar l’oferta d’habitatge de lloguer a Castelló, la qual cosa permetria ajustar els preus i facilitar l’accés a un dret com és l’habitatge. Cal que el govern municipal prenga mesures concretes i atorgue als propietaris de cases buides les garanties necessàries per animar-los a llogar.

*Regidor de CSenMoviment