La situació és greu, molt greu per aquest virus. Però, amb responsabilitat i prevenció, podem fer-li front al covid-19 com ho hem fet sempre davant qualsevol adversitat.

El coronavirus, l’alerta sanitària iniciada a Xina a finals de l’any passat, ha arribat a les portes de casa nostra amb una virulència i capacitat de contagi que desconeixíem fins ara. No és una malaltia greu; amb totes les distincions oportunes, se la compara amb una grip comú. Però hi ha coses importants a tenir en compte: que la grip comú, i per tant la covid-19, tampoc és una malaltia banal; que hi ha determinats col·lectius vulnerables que poden veure agreujats els símptomes de manera, en alguns casos, letal; i que, de moment, no tenim defenses, vacunes o tractaments específics per a fer-li front.

És important que tots prenguem consciència de la gravetat de la situació, però també del que podem fer, cadascú des del nostre àmbit, per contenir la ràpida expansió dels contagis i, d’aquesta manera, evitar un possible col·lapse del sistema sanitari, principal amenaça, en aquests moments, de la pandèmia. És moment de prendre decisions dures, doloroses, però completament necessàries; i, per suposat, de posar l’Ajuntament a disposició de les autoritats sanitàries competents, de la Conselleria de Sanitat i el Ministeri, per a fer un front comú contra la crisi provocada pel coronavirus.

Vol dir això que l’Ajuntament de Vila-real, en coordinació absoluta i contacte permanent amb la Conselleria, hem de fer de corretja de transmissió de les decisions, complicades, que s’adopten. I així ho hem fet, per exemple, en el cas de les restriccions decretades per Sanitat a les competicions esportives professionals i no professionals. També hem de ser corresponsables en aquelles qüestions que depenen de l’àmbit municipal, i per això hem decidit suspendre les activitats organitzades directament per l’Ajuntament: el tancament de les instal·lacions de l’SME, suspensió de cursos i tallers o deixar sense efecte la cessió d’instal·lacions municipals concedides fins al pròxim 14 d’abril, a expenses de l’evolució de la crisi. És a dir, presentacions, xarrades, exposicions, programades fins a mitjans abril, queden suspeses.

Una altra de les tasques fonamentals és la pedagogia. Contactant amb les entitats socials, esportives i culturals que tenen previst organitzar activitats de caràcter privat, per explicar-los la situació i que puguen prendre, per elles mateixa, la decisió que consideren millor. En aquest sentit, m’agradaria agrair aquells col·lectius com Apaval, el Club d’Atletisme o la Confraria de la Puríssima Sang, els ajornaments d’activitats que hem anat coneixent en les últimes hores. Un agraïment que reflectirem també en ajudes municipals en el cas que les anul·lacions d’activitats suposen perjudicis econòmics per als organitzadors de les mateixes.

En definitiva, és moment de treballar tots en la mateixa direcció. Amb calma i serenitat, sense alarmes innecessàries, però conscients de la gravetat de la situació. Estic segur que els vila-realencs i vila-realenques, com sempre hem fet, estarem a l’alçada de les circumstàncies.

*Alcalde de Vila-real