L’any 1969, fruit de la visió, la implicació i la generositat d’un veí de Vila-real, Juan Flors, naixia la Fundació Flors, una entitat que, prop de mig segle després, s’ha demostrat cabdal per a l’educació i la cohesió social. El metge Juan Flors, Fill Predilecte de la ciutat des de 1962, va dedicar bona part de la seua vida a promoure el projecte de la Fundació que porta el seu nom, per generar les infraestructures en un barri humil d’immigrants que garantiren que tots els xiquets de la zona pogueren anar al col·legi, treballant així per la cohesió social de Vila-real.

Mig segle després, podem dir amb orgull que Fundació Flors és hui un centre referent, capdavanter i sempre implicat amb la ciutat. Exemple d’aquesta vocació és la creació d’uns premis anuals per a reconéixer l’esforç de persones que han contribuït a fer millor el centre i la ciutat. Enguany, el reconeixement ha anat a la Policia Nacional, l’alumne Adrián Alegre pel seu expedient brillant i l’empresari José Mansilla, antic alumne de Flors, a més del personal del centre i el seu director, Silverio Pérez.

Una iniciativa que aplaudim, perquè el reconeixement social és fonamental perquè una societat puga avançar i superar-se, i que ve a avalar més encara el treball del centre, un dels màxims exponents de les marques de ciutat de Vila-real: de la salut i l’esport, amb multitud d’activitats i el camp municipal de futbol; de la Ciència i la Innovació, com a referent de l’aplicació de noves tecnologies en l’educació; de Congressos, Festivals i Esdeveniments, amb totes les jornades, campionats i activitats en les que participa; i, de manera especial, Ciutat Educadora. Perquè Fundació Flors no és només un centre dinàmic, innovador i sempre disposat a col·laborar amb totes les iniciatives de la ciutat; al llarg d’aquests 49 anys, Flors s’ha demostrat un excel·lent agent dinamitzador per a un barri i per a tota la ciutat; una gran família de la que, com alcalde i com a patrono de la fundació, em sent profundament orgullós.

Res de tot açò hauria estat possible sense la comunitat educativa, la implicació dels pares i mares, l’alumnat, els professors i el personal del centre, comandats per Silverio Pérez, a qui li vull agrair de manera expressa el treball realitzat durant tots aquest anys, que ha convertit Fundació Flors en un centre punter i un dels més sol·licitats de la ciutat. Un agraïment també a la resta de membres del Patronat: José Francisco Pastor, María Ángeles Majó, Manuel Breva, Vicente Llop, Héctor Pérez i Enric Portalés, president de la Fundació Caixa Rural Vila-real. Tots ells són part d’un projecte que és un exemple clar de per què Vila-real forma part de les xarxes de ciutats innovadores i educadores. Perquè les marques de ciutat són, sobretot, això: el reconeixement al treball d’una societat que avança per construir, unida, una ciutat millor.

No hi ha millor camí per a fer-ho que l’educació, perquè, com va dir Paulo Freire, «l’educació no canvia el món, però canvia les persones que poden canviar el món». Enhorabona a tots.

*Alcalde de Vila-real