Només cal posar la mirada en aquells països on la bicicleta és un mitjà de transport popular per adonar-nos que les nostres comarques reuneixen totes les condicions perquè aquesta siga l’alternativa per a una mobilitat més sostenible. Som una terra plana (Alta i Baixa), tenim bon oratge la major part de l’any i les distàncies són relativament xicotetes, tant dins dels mateixos nuclis urbans com entre municipis.

Per eixe motiu hem apostat des del principi per crear les infraestructures necessàries per a aprofitar totes eixos avantatges també a Almassora. La llavor la vam plantar amb la via de Boqueres, un projecte que es consolidarà en diferents fases. La nostra voluntat és expandir aquesta via per altres parts del poble i motivar als ciutadans per tal que es desplacen amb un mitjà de transport ecològic, econòmic i saludable.

Però més enllà de la mobilitat, la creació d’aquestes vies implica millorar també les connexions entre els diferents municipis i recuperar part de l’ús que els nostres avantpassats feien dels camins com a vies de comunicació comarcals. Unir el Millars amb la resta de la comarca ens permetrà posar en valor elements como les boqueres d’Almassora o la sèquia Major de Castelló. El renovat carril bici que uneix Borriana, Almassora i Castelló és una via que utilitzen diàriament centenars de ciclistes i, gràcies a la intervenció del Consell, ara és també un camí més segur. Perquè la funció de les institucions no és només omplir-se la boca amb paraules sobre les bondats dels mitjans de transport alternatius i respectuosos amb el medi ambient, sinó també prendre la iniciativa per a fer del seu ús un costum.

Parlem sempre de formar les noves generacions, de donar-los la millor educació. Doncs això també significa ensenyar-los hàbits amb els quals garantim la perdurabilitat dels recursos del planeta i el coneixement de la pròpia història. Celebre que la Generalitat i les administracions locals unim esforços per a construir un nou model de mobilitat, un projecte a llarg termini que millorarà l’entorn natural i farà visible el valor patrimonial.

*Alcaldessa d’Almassora