La província de Castelló és una terra extraordinària, banyada per la Mediterrània però amb un interior tremendament potent. Una simbiosi de mar i muntanya que ha fet de Castelló una província singular però que, malauradament, no sempre ha sabut guardar l’equilibri territorial necessari per a garantir la cohesió i el futur dels nostres pobles. El resultat d’aquest desenvolupament desigual entre costa i interior s’ha traduït en què, a dia de hui, el 20% de la població castellonenca es concentra en un 80% del territori, amb un centenar dels 135 municipis de la província amb menys de mil habitants i 60 pobles en risc de desaparéixer.

Aquesta situació amenaça una de les nostres principals riqueses, el món rural, i davant d’això, el grup socialista de la Diputació no podem romandre impassibles. Per això, vam presentar una moció per crear una comissió especial contra la despoblació i també per això vam decidir, en l’últim ple provincial, retirar la moció per buscar consensos i treballar en mesures efectives que ens ajuden a lluitar contra un problema greu en el que no hi ha fórmules màgiques.

Després de 22 anys pràcticament perduts, en els quals la Diputació Provincial estava per altres coses, per camps de golf fantasma, parcs temàtics, ciutats de les llengües i grans projectes faraònics, després de dues dècades de pressupostos provincials dilapidats, és urgent col·locar el problema de la despoblació com una de les prioritats estratègiques de la corporació provincial. Una nova Diputació que ha d’estar centrada en la lluita en favor de la cohesió territorial, a través de mesures i iniciatives de caire supramunicipal com pot ser una que considerem fonamental, el transport públic, que garantisquen l’equilibri de les comarques i la igualtat d’oportunitats per a tots i totes.

El 80% de la població de Castelló viu en municipis governats per partits progressistes i el PSPV-PSOE compta amb 53 alcaldies. Si governàrem també la Diputació, ja fa temps que haguérem constituït una comissió especial per fer front a aquest greu problema. Però en el grup socialista provincial no estem per a penjar-nos medalles; no és això el que ens interessa. Allò important de veritat és treballar tots junts per trobar les millors fórmules contra la despoblació i pel futur del nostre interior.

Reconeixem que, en els últims anys, s’han donat algunes passes, tot i que lentes, en aquesta lluita. Però no és suficient. Hem de posar en marxa tots els mecanismes possibles per estar al costat dels nostres pobles, obligació màxima de la Diputació Provincial. I ho hem de fer des del consens, parlant i coordinant esforços per part de tots els agents implicats en el drama de la despoblació, per tal d’analitzar la situació i implementar polítiques efectives que, lluny de solucions màgiques que sabem que no existeixen, ens ajuden a garantir el futur dels nostres pobles. En aquest propòsit, la Diputació Provincial podrà trobar sempre el PSPV-PSOE.

*Portaveu del grup socialista a la Diputació de Castelló