+
Accede a tu cuenta

 

O accede con tus datos de Usuario El Periódico Mediterráneo:

Recordarme

Puedes recuperar tu contraseña o registrarte

 
 
 
   
 

Opinión

 

La rueda

De gavines i xatracs

 

VERÒNICA Ruiz
08/08/2017

Recentment llegia, entre l’estupefacció i la vergonya aliena, un article d’un membre del Partit Poliimputat de les gavines, o dels xatracs, que resulta ara que no són gavines, són xatracs. Que dic jo que igual han volgut canviar d’au perquè la gavina és carronyera, encara que xatrac, en la seua definició com a adjectiu, significa «que actua sense honradesa o amb maldat».

Com els deia, llegia un article on aquesta mena d’ésser superior, capdavanter de la cultura provinciana, messies revelat de la intel·lectualitat nacional més rància, casposa i doctrinària, feia bona gala de la baixesa moral més roín i classista dels de la seua estirp.

El senyor dels discursos amb cites del necessari renaixement del pensament occidental, posseïdor de la veritat i l’erudició dels éssers superiors més refinats de la seua classe, tastador de mels intel·lectuals no aptes per a la boca de l’ase, de la prole o del poble pla: als que se’ns ha d’educar i ensenyar allò que és bo, el que és culte i espiritualment enriquidor, sempre dins dels estrictes límits de la tradicional família cristiana i de la gent de bé de tota la vida. Aquest que va d’home de lletres sense prestigi reconegut i posseïdor d’un cultivat intel·lecte i fina erudició, ens acusava de donar lliçons de rutina ideològica en la gestió cultural valenciana en general i castellonenca en particular i, per a posar el punt sobre la i amb metàfores pretensioses de bast culteranisme, desprestigiava de pas qualsevol ofici allunyat de les arts considerades més elitistes com a forma de guanyar-se la vida i el pa.

No és la primera vegada que fan ostentació de la mesquina essència que els caracteritza, eixe classisme i prepotència de la dreta més dura; eixa dreta impostora com el xatrac, que parla d’una cosa i fa la exactament tota la contrària. Eixa dreta habitual que no sé si és més cínica perquè repeteix com un mantra una cosa sabent que la veritat és la contrària, o covard perquè simplement tracta de salvar-se i sobreviure a unes sigles d’allò corruptes que a valenciancs i castellonencs no ens han portat més que ruïna.

*Regidora de Compromís a Castelló i portaveu de l’Ajuntament