Quan durant les negociacions del Pacte del Grau, Castelló en Moviment va insistir en la necessitat d’apostar per la gestió pública dels serveis municipals privatitzats, ho va fer per obligació. Obligació perquè la gestió pública dels recursos comuns és una de les nostres demandes bàsiques i perquè la llei ens obliga a fer-ho.

Tractaré d’explicar-me. Diu la norma que entre les competències exclusives i obligatòries de municipis com Castelló estan: enllumenat públic, cementeri, recollida de residus, neteja viària, proveïment domiciliari d’aigua potable, clavegueram, tractament de residus o transport col·lectiu urbà de viatgers entre d’altres. Per cometre aquestes obligacions, l’ajuntament pot optar per una gestió directa o com la que tenim ara, indirecta a través de privatitzacions. Però la mateixa llei atorga primacia a la gestió municipal directa i diu que els serveis públics s’hauran de gestionar de la manera més sostenible i eficient possible.

Tenint en compte que segons el Tribunal de Comptes, la gestió directa produeix menys costos i a més augmenta la qualitat dels serveis, per no estar sotmesa al lucre empresarial, millora les condicions laborals de les seues treballadores i crea llocs de treball, permet un millor control del servei per part de la ciutadania i tanca una de les principals portes de la corrupció i de finançament il·legal dels partits, no hauríem d’apostar sense excuses per la via de la remunicipalització?

Fins i tot la nefasta llei del ministre Montoro ens dóna arguments per a defensar la gestió directa municipal ja que, tot i que prioritza la devolució del deute sobre les necessitats socials a través d’uns pressupostos minicipals on prevalen els criteris econòmics i de sostenibilitat, açò, lluny de representar un obstacle per a les remunicipalitzacións, les impulsa perquè, com hem dit, la gestió directa compleix millor amb aquests criteris economicistes que la gestió indirecta. L’Ajuntament de Castelló haurà doncs d’assumir l’obligació d’encetar aviat el camí de la remunicipalització, perquè eixe és el compromís amb la ciutadania i té tot el suport de la llei. *Regidor de Castelló en Moviment