Hi ha un refrany que ens han dit sempre els nostres pares i mares, que ve com anell al dit al que hem de viure a Vila-real, dia sí dia també, amb l’oposició del Partit Popular: «Tindre més cara que un sac de perres». Perquè s’ha de ser professional de la mentida i tindre la cara com un sac de perres per a eixir a dir públicament les coses que hem hagut de sentir aquesta setmana. Sobretot tenint en compte el sac de milions que portem pagats --més de 30 milions d’euros ja-- i els que ens queden per pagar pels empastres del PP a Vila-real.

El pressupost municipal del 2021 encara no s’ha pogut aprovar perquè a finals de l’any passat i principis de l’actual ens van arribar notificacions del Jurat d’Expropiació i sentències que ens obliguen a pagar, per ara, 2.595.614 euros. No són expedients inventats ni nous: corresponen a gestions urbanístiques que es remunten fins a l’any 1996. El Partit Popular va entrar a governar la ciutat de Vila-real el 1995 i hi va estar en l’alcaldia durant 16 anys. 16 anys ens els quals no només van ser incapaços de donar solució a aquests expedients sinó que els van incrementar de manera exponencial, empastrant l’urbanisme fins al punt que, encara hui, condicionen de manera directa i greu la gestió de la nostra ciutat.

No només menteixen quan ho neguen per a intentar amagar la seua responsabilitat; menteixen també descaradament quan diuen que no tenen accés a les sentències. Se’ls han donat totes les que han demanat. Per tant, cabria preguntar-nos per què, si les tenen totes, no les fan públiques en lloc de demanar que les mostrem nosaltres. Què han d’amagar?

L’equip de govern, com hem fet sempre, protegirem els interessos de la ciutadania i la privacitat de persones i famílies del nostre poble que no tenen per què estar en boca de tots per les malifetes del govern anterior. Però tenim també l’obligació d’informar la ciutadania de per què no es poden fer determinades coses: perquè la desfeta que ens va deixar el PP és tan gran, que encara n’hem de patir i en patirem les conseqüències.

Quan vam arribar al govern local, l’any 2011, el que vam trobar va ser una Vila-real arruïnada, sense projecte ni perspectives, endeutada pel préstec de 20 milions que va subscriure el PP l’any anterior però del que no van pagar ni un euro... Una ciutat sumida en una greu crisi econòmica, amb un 26% d’atur, i a Ca la Vila amb dues crisis, la urbanística i la del deute, a les quals s’ha sumat ara la crisi de la covid-19. A pesar d’aquesta dura realitat, durant els últims anys hem anat, amb molt d’esforç i de la mà de la societat, teixint un model de ciutat que treballa per a no deixar ningú enrere; una ciutat moderna, que encare amb garanties el segle XXI.

Com sempre hem fet, Vila-real tirarà endavant d’aquestes tres crisis gràcies a l’empenta de la nostra societat. Des de l’Ajuntament, estarem sempre per a canalitzar aquesta energia, gestionant el present i assentant les bases del futur, sense oblidar mai la gestió del passat. H

*Alcalde de Vila-real