En les últimes setmanes, hem vist i sentit diferents representants del PP de la Comunitat llançar una mateixa consigna, amb la il·lusió que, de tant repetir-la, puga arribar a ser percebuda com a veritat, posant en dubte que el govern del Botànic treballa per a les persones. Però la realitat és tossuda i els fets parlen per ells mateixos. I en aquests dies tenim una nova mostra del lloc prioritari que ocupen les persones a l’acció de govern: els programes d’ocupació Avalem i les ajudes per a la creació d’ocupació, que només enguany suposen a Vila-real una inversió de més de 2,5 milions d’euros i una oportunitat laboral per a més de 250 persones. Això, malgrat el Partit Popular, és treballar per les persones. I ja poden cridar que no tant com vulguen, perquè la gent recordem massa bé a què han destinat els diners dels contribuents els executius del PP al País Valencià.

Front a l’obsessió per les obres, com més grans i faraòniques millor, el govern del Botànic ha anteposat les persones, les necessitats de la gent, fer una societat més justa i solidària que no deixe ningú de racó i oferisca oportunitats per a tots. El nou Consell no gastarà 28 milions d’euros en un gran Centre de Tecnificació sense pla de viabilitat, ni comprometrà quatre milions en una biblioteca que mai podrà albergar llibres; mai hem volgut això. El que Vila-real necessita és un Govern autonòmic que pense en les necessitats reals de les persones i els done resposta. Afortunadament, després de dècades d’abandonament quasi absolut, ara comptem amb un Consell que destina els diners -els pocs que li deixa un deute acumulat de 40.000 milions d’euros i un infrafinançament històric-- a la creació d’ocupació, imprescindible per a garantir que les persones puguen desenvolupar el seu propi projecte de vida.

Aquesta mateixa filosofia és la que ens va portar fa sis anys a posar en marxa a Vila-real, de manera pionera, les primeres beques municipals Vilabeca. Ja des del primer moment, avançant-nos als programes Avalem que posa ara en marxa la Generalitat, vam veure la necessitat de donar una resposta als joves formats, preparats i amb talent, que no podien trobar una oportunitat laboral sense haver d’eixir de casa. Amb la prohibició expressa per part del Govern central per a fer cap tipus de contractació i una Generalitat que ens donava l’esquena, l’Ajuntament de Vila-real va posar en marxa una iniciativa pionera de beques municipals de la qual ens sentim particularment orgullosos. Ara, els plans autonòmics Avalem prenen el testimoni d’aquest programa, amb contractacions directes a joves formats, amb molt que oferir, però que necessiten ajuda per a introduir-se al mercat laboral. Les escoles taller, concedides a Vila-real després de dècades d’absència, els itineraris d’inserció, les contractacions de l’Inem agrari... a més dels nous plans de contractació anunciats per la Generalitat per a majors de 45 anys i treballadors sense titulació, són la mostra més clara que són les persones i les oportunitats les que marquen el camí pel qual avancem tant Vila-real com el País Valencià.

*Alcalde de Vila-real