Ja portem mig any de legislatura, i si ja era evident la manca de lideratge polític de l’equip de govern de Moncofa abans de la crisi ara, amb ella, ha quedat clar.

En no poques ocasions, als governants només cal demanar-los que cumplisquen la llei, sobretot si la seua capacitat política no es caracteritza per la de liderar. És el que li demanem al Partit Popular en l’Ajuntament. Una pandèmia requereix d’una altura política important que es pot mostrar prenent iniciatives o, si no tens la capacitat, acceptar la mà estesa dels qui volen ajudar, no a tu, sinó a la gent.

Els edils del PP comencen a ser més un estorb que un avantatge per ells mateixa i és que voler fer coses no és suficient si no es sap massa bé cap a on es va. Un partit que governa, amb majoria, i que dedica més temps a criticar el que fan el govern central i autonòmic que a prendre iniciatives per al poble, és un perill.

Estaria bé, que almenys es dedicaren a complir la llei. Fàcil? Sembla que no. Per exemple, com si l’Ajuntament fóra sa casa, han decidit posar les banderes a mitja asta sense una declaració de dol oficial. Es podria debatre quines banderes es posen de dol i quines no, però la declaració oficial ha de ser. Cal dir que no és un tema de banderes, sino de legalitat. Ells que tant l’estimen, per què fan tant mal ús? Que repassen la Llei. No passa res si es vol mostrar una bíblia més gran que el llit on es giten les persones sense sostre recollides al camp de futbol. Però que quede clar, en sa casa no passa res però a la casa del poble sí.

Però més important és saltar-se notificacions de l’administració quan demanen que no es tallen els accessos al municipi. Podem estar a favor o en contra, però actuar amb deslleialtat per tapar que no es va ampliar, a temps a la Policia Local per garantir la seguretat no està bé. I més, quan no s’ha fet el possible per evitar l’entrada de gent de fora del poble com demana la llei vigent.

Però ja ha estat un autèntic destarifo donar permís a la gent per eixir al carrer a un acte no autoritzat posant en risc la salut de les persones. Sabem que l’alcalde considera que alguns es van saltar les recomanacions, però no podien haver recomanacions per un acte que no depèn de l’alcaldia en aquesta situació. I, amb tot, tampoc està bé que es mentisca en seu plenària quan l’evidència (evidències) diuen el contrari.

Continuem donant la mà per ajudar en allò que pugam. Ja ho hem fet donant solució a situacions complicades guarint a persones que no tenien sostre i exigint una solució. Vam proposar per repartir menjar, medicaments i altres encàrrecs a moncofins i moncofines que ho necessitaren, a partir d’ahí, l’Ajuntament va posar en marxa aquest servei però molt limitat. Presentàrem una sèrie de mesures que incloïen, per exemple, la creació d’un horari preferent per a la gent més vulnerable, la creació d’una cistella bàsica de productes per a persones que ho necessiten i la creació d’un grup de voluntaris que per prestar els serveis anteriors en cas que la gent de Protecció Civil no haguera pogut arribar. Propostes que no calen l’etiqueta de cap partit polític sinó només implementar-se per a que el poble veja com la seua vida és un poc menys complicada en aquesta situació.

*Regidor de Podem a Moncofa