Des de l’aprovació de l’actual Constitució, de les 15 voltes en què la ciutadania ha votat per triar el govern espanyol, només en cinc hi han obtingut majoria absoluta, les altres 10 han sigut governs en minoria que s’han conformat gràcies a les negociacions amb altres partits, molts d’ells nacionalistes!

Gràcies a l’hemeroteca podem fer memòria a aquells que semblen haver-la perdut. Si ho fem, trobem titulars i fets que ara sorprenen com: «Aznar admite que la independencia vasca es legítima si no se impone por la fuerza», en maig de 2001. O, per exemple, el pacte d’Aznar amb el nacionalisme català de CIU, liderat per Pujol, en aquell Pacte del Majestic. I que em dieu dels titulars de 1993?, quan van haver-hi negociacions entre el PP i Herri Batasuna, reconegudes per ambdós partits. Eixe mateix any, ETA va assassinar a 14 persones, però aleshores, al parlament a ningú se li va passar pel cap acusar de terrorista al Partit Popular.

Queda clar que la fanfarroneria no aplegava als nivells d’ara, i l’educació tots sabem que no li va massa a la dreta, ells són més de xiringuitos de 83.000 euros, com en el que mantenia el PP a Abascal, actual líder de Vox. Ja deia la meua àvia que «Dios los cría y ellos se juntan», siga per Déu, per la pàtria, o per la bandera.

L’actual dreta ha demostrat ser maleducada i patètica però, a més a més, castellanista i jacobina com mai, fins el punt que igual és ella qui acaba carregant-se Espanya per constrenyir-la massa a un estereotip uniformitzador, amb aquest ímpetu en no voler respectar la part de l’article 2 de la Constitució, on es replega, es reconeix i es garanteix el dret a l’autonomia de les nacionalitats i regions que la integren, i la solidaritat entre elles, és a dir, que la Constitució reconeix la plurinacionalitat espanyola, per més que els pese. Més altura de mires, i menys manipulació i mentides.

*Diputada per Compromís a Corts