Hi ha persones que marquen, sense a penes fer soroll ni adonar-se’n, l’esdevenir d’una comunitat. Persones valentes, compromeses, decidides i rigoroses, com Joan Soler Usó. Director-fundador de Ràdio Popular de la Plana (hui Cadena Cope Castelló), periodista de l’escola antiga --la que es forma en el carrer, dia a dia, vetllant per una cosa tan necessària com devaluada hui en dia com la veritat--, comunicador, comentarista i polemista irredempt, pare, marit, germà, amic. vila-realenc d’ànima i de cor. La seua veu, la que durant anys hem escoltat en les ones radiofòniques, s’ha apagat aquesta setmana per sempre. El seu llegat es queda amb nosaltres.

Amb la seua dona, Ana, i la seua filla, Lourdes. Amb el record d’Anna, que ens va deixar també massa prompte. Amb tota la seua família i també amb la família de Cope Castelló, que perd un referent insubstituïble. A tots ells, vull aprofitar estes línies per donar-los una sincera abraçada. Com ells, també per a tota la ciutat la pèrdua de Joan Soler ens deixa un buit que serà molt difícil d’omplir.

A ell devem la creació a Vila-real de la primera emissora professional, creada al 1967 recollint la tradició radiofònica de la ciutat i a l’empar del bisbe Josep Pont i Gol. A la Cope va dedicar anys, dècades de la seua vida. Com a director de l’emissora provincial fins al 1988 i també en la direcció regional de la Comunitat Valenciana i en les illes Balears.

Però, si per una cosa serà recordat sempre Joan Soler és per la seua fermesa i valentia en informar de l’intent de colp militar del 23 de febrer de 1981. Amb Xavier Manzanet, Manuel Molina i Gonzalo Juan, sota la direcció de Soler, l’emissora de Vila-real va ser l’única de tot l’Estat que no es va plegar a les pressions militars, negant-se a llegir el bàndol dels colpistes i mantenint la informació sobre el que estava succeint durant tota la nit. Una proesa en els temps d’incertesa que corrien que Joan i els qui el van acompanyar aquella nit del 23-F sempre han contat amb una naturalitat pasmosa: era el que s’havia de fer aleshores. Però el cert és que ells van ser els únics a fer-ho.

Vila-real no li estarà mai prou agraïda per tot el que Joan Soler ens ha aportat. Les seues reflexions en la Cope, en Teve4 o en el diari Levante de Castelló ens han acompanyat durant dècades, donant llum en punts d’ombra, raons i arguments, sense pèls a la llengua ni casar-se, com se sol dir, amb ningú. Mestre, mentor i amic d’altres noms del periodisme, entre els quals trobem el president de la Generalitat, Ximo Puig, i responsables dels principals mitjans de comunicació de la província. Tots ells han tingut en aquests dies paraules de gratitut i reconeixement cap a Joan Soler, que donen mostra de la seua qualitat humana i professional.

Premi Poble i pare d’una emissora, la Cope, que va ser reconeguda en 2017 amb la Medalla de Plata de la ciutat; impulsor també de Teve4, que va obtenir en el mateix any el Premi 20 de Febrer. Tots els reconeixements ens saben a poc quan ens deixa una persona com Joan Soler. Per tot el que ens has donat, Joan, gràcies per sempre.

*Alcalde de Vila-real