Avui dissabte entrem a la recta final de les festes de la Magdalena 2018. Queda encara l’esforç final de tota la ciutadania per tal que el record de les festes d’enguany siga magnífic.

A cadascú la festa el col·loca en un lloc determinat. I des de ací, fa la festa i/o la gaudeix. A les persones que ostentem la representació política la setmana de festes ens deixa, visiblement, espais de simples visitants o espectadors passius de les activitats. Qui no té responsabilitats de govern no entén que en festes en realitat es treballa, i molt, des de l’equip de govern per fer possible eixa diversió, eixos mesons, eixos recorreguts de desfilades, processons...

M’agradaria demanar-vos que, en aquests dos dies que queden, mireu més enllà del que és directament patent. Estan les policies, que desvien el transit, cuiden, atenen la població. Estan les brigades, que han fet possibles moltes de les coses que veieu al carrer i faciliten la diversió. Estan els diferents cossos de seguretat pendents: bombers, serveis sanitaris.... Tot això és responsabilitat de les persones que estem al govern. Que escoltem la ciutadania, al món de la festa, als tècnics... És molt complicat que tota la maquinària que mou que hi haja 9 dies de festa funcione coordinadament, sense cap errada.

La festa no pot saltar-se les normes. No podem fer festa fora de les normes. Us imagineu que férem els ulls grossos en una carpa o un escenari i caiguera i ferira el públic? Ens demanaríeu totes les responsabilitats del món i amb raó.

Per això no entenc quan alguns col·lectius ens acusen de «legalistes» o buròcrates. Que demanem factures o que seguim els tràmits que donen seguretat a una activitat.

Ni volem ni podem.

És molt bonic de veure, per exemple, que la gent espontàniament organitze una concentració en un lloc determinat per fer festa. Però això significa que, pot ser, calga tallar i desviar el trànsit, calga establir per on pot passar una ambulància, si cal, calga que hi haja uns serveis sanitaris (tampoc no ens agrada que als nostres portals, al matí, hi haja rius de pixum). Quan demanem saber amb antelació, quan demanem plànols de per on van les coses, quan demanem un pla de seguretat, no estem volent carregar-nos la festa, no volem posar bastons a les rodes, no som repressius... Estem acomplint les normatives, que es fan per a bé de totes les persones, per les que volen fer festa i per les que no. Per evitar problemes, per tal que les coses estiguen previstes i organitzades.

TOT i que per a moltes persones la ciutat en festes és com una immensa paperera, on abocar residus, gots, trencar ampolles o deixar qualsevol mena de brutícia, haureu pogut comprovar que als matins està net. De vegades queda alguna zona per netejar i sempre hi ha possibilitat de millora. Els serveis bàsics han d’estar coberts i reforçats uns altres. La festa no paralitza el treball de l’Ajuntament. Hi ha hagut bodes, reunions d’equip de govern, consells d’administració a més de bodeguetes, visites a gaiates, dinars protocol·laris, combois a visitants institucionals... En definitiva, en Magdalena fem festa, fem Castelló i també fem ciutat.

*Vicealcaldessa de Castelló