Enrique Gimeno Escrig, Gabriel Alberto Batalla i Antonio Pons són només noms que potser no els diguen res. Però si afegim que aquests són els noms d’alguns dels més destacats empresaris castellonencs, propietaris i directius de les empreses castellonenques del grup Gimeno, Batalla i Piaf respectivament, de segur que ja sabran vostès de qui estic parlant. Les seves empreses aglutinen gran part dels majors contractes d’obres i serveis municipals des de fa anys. Ara, tots tres han confessat, a canvi d’atenuar possibles penes dins el procés de la Gürtel, haver estat finançant de manera il·legal el Partit Popular.

Però més enllà de la demostració que el PP ha guanyat eleccions fent trampes, aquestes declaracions evidencien una determinada praxis empresarial rebutjable que cal condemnar i perseguir. Esta connivència politico-empresarial (corruptes els uns, corruptors els altres) és en gran part responsable del merescut descrèdit de l’activitat política. Que aquest descrèdit haja arribat per a quedar-se o estiga només de pas depèn, sobretot, de que es prenguen o no determinades mesures des de l’àmbit polític.

Cal, per exemple, realitzar canvis legislatius per a impedir que empreses i empresaris condemnats en casos de corrupció puguen tornar a contractar amb l’administració. El fet que aquests empresaris continuen treballant amb l’Ajuntament simplement canviant el nom de l’empresa, revesteix en sí mateix un elevat grau d’obscenitat ja que, lluny de perseguir-la, la legislació empara la corrupció atorgant al corruptor protecció legal. Ja vaig escriure fa alguns mesos sobre aqueixa corrupció practicada a l’empar de la llei o, fins i tot, servint-se d’ella i ací en trobem un bon exemple.

Amb la llei en la mà, potser no puguem evitar que aquests empresaris guanyen licitacions per a gestionar serveis públics o fer obres a la ciutat, però cal que administracions com l’Ajuntament de Castelló lideren la reclamació dels canvis legals necessaris per impedir-ho. Mentre tant, hem de ser conscients que seure a la taula amb un corrupte o un corruptor, és enfortir la corrupció.

*Regidor de Castelló en Moviment