En el missatge per a la Quaresma d’enguany, el papa Francesc ens recorda que aquest temps de gràcia i de renovació espiritual ha de tenir com a objectiu revifar en el nostre cor l’amor a Déu i als germans. En això consisteix la conversió a la que som cridats en aquest temps litúrgic. Per ajudar-nos a recórrer el camí quaresmal fent una revisió de vida que vagi a les arrels del nostre comportament, el Papa ens recorda els signes que ens indiquen que la caritat s’està apagant en els nostres cors i les causes que ens porten a aquesta situació.

Allò que és més perillós per a la caritat és, en primer lloc, l’avidesa pels diners. És una font d’esclavitud per a l’home, perquè el desig de posseir mai es veu satisfet i, quan tenim el que volem, comencem a desitjar altres coses. A més, qui és esclau dels diners, per tal d’acumular bens arriba a perdre el sentit d’allò que està bé o mal: l’afany de posseir engendra mentida, opressió i violència. Quan s’apaga la caritat de Déu mor també l’amor als altres: deixem de veure’ls com a germans i comencem a considerar-los una amenaça i un perill. En el cor de l’ésser humà broten actituds de sospita envers tots aquells que posen en perill les nostres comoditats i interessos. Quan mor l’amor a Déu, les persones ens fem egoistes i ens oblidem de treballar pel bé comú.

També en les nostres comunitats es poden donar signes de què ha mort la caritat. Quan vivim en el pessimisme; quan hem deixat de creure en el que fem, i pensem que no serveix per a res; quan no estem oberts a la comunitat o les divisions en l’Església maten l’esperit missioner… això vol dir que també entre nosaltres ha mort la caritat.

Però tot té remei: si ens obrim a la gràcia que Déu ens ofereix en els sagraments de l’Església, que són signes d’un amor que mai s’apaga i als quals som convidats a participar d’una manera especial en temps de Quaresma.

*Bisbe de Tortosa