Aquests dies s’ha parlat molt de com de perjudicial serà el confinament establit per tal de fer front a la situació d’emergència sanitària provocada per la covid-19. Es parla de l’esforç titànic del personal sanitari, del de les residències per a persones majors i dependents, de les persones que treballen a farmàcies, supermercats i botigues; del personal de neteja i cures a persones dependents... Indubtablement, són els grans lluitadors i lluitadores d’aquesta crisi i mereixen tot reconeixement, ara i sempre.

Però, per desgràcia, hi ha molts més grups perjudicats de manera directa o indirecta per la situació dels quals no es parla tant, com el dels xiquets i les xiquetes amb trastorn de l’espectre autista. Aquesta setmana s’ha celebrat el seu dia i hem sigut conscients de la dificultat afegida que té aquest moment per a la població afectada.

Quan es va decretar l’estat d’alarma, mentre que estats del nostre voltant com França van regular des del principi les eixides de menors, a Espanya ni tan sols els que tenen necessitats especials podien eixir al carrer. Després van haver de rectificar davant de les queixes de les famílies i ara algunes han pres la iniciativa de dur braçalets identificatius de color blau, davant de les crítiques del veïnat.

L’esforç de tots els xiquets i les xiquetes és també innegable. Com el de joves i adolescents. La quarantena pot tindre efectes molt positius per a ells i elles però pot tindre també conseqüències molt negatives. Com també està sent dur per a moltes persones no poder dir adéu com haurien volgut als ésser estimats.

Un altre grup social afectat és el de les dones. Fa pocs dies es va produir un assassinat masclista a Almassora. La jove Carina va morir a mans de la seua parella en plena quarantena. Un crim aterridor que ens fa pensar en els terribles efectes que pot tindre per a les víctimes de violència masclista estar confinades durant tants dies amb els seus agressors.

No hi ha cap dubte: aquest període és una prova de foc. Totes i tots estem fent un gran esforç, però hi ha qui l’està fent encara major. Per totes eixes persones per a les quals quedar-se a cas és un repte, va el meu aplaudiment hui des d’aquest espai. Fem-los-ho més curt i més fàcil respectant el confinament.

*Portaveu del Grup Municipal Compromís per Almassora