A Vila-real tenim la sort de comptar amb persones, associacions, entitats de tot tipus que, al llarg de la nostra història, han fet gran la nostra ciutat. Tota comunitat es construeix amb les aportacions de cadascú de nosaltres. Tots sumem o hem sumat alguna cosa al llarg de la història. Però hi ha algunes persones i grups que han contribuït d’una manera especial a ser el que hui som. Per això, el reconeixement de les institucions públiques a l’esforç individual o col·lectiu per a construir una societat millor és una obligació moral, perquè serveix per a convertir aquestes accions en exemples i referents per a la resta de la ciutadania.

És important que la ciutat, i l’Ajuntament com a la institució que ens representa a tots, puga retornar una part d’aquestes aportacions, posant de manifest el seu valor i donant-los la visibilitat que mereixen. La concessió d’honors i distincions, de premis que reconeixen la trajectòria professional i la vàlua personal dels veïns i veïnes, és un instrument fonamental en la construcció de societats millors. Perquè el reconeixement dels nostres, de la gent que ens envolta, és sempre la millor recompensa al treball ben fet i un estímul per a seguir millorant.

Aquesta mateixa nit, Vila-real lliurarà la Medalla d’Or de la Ciutat a la congregació de Nostra Senyora de la Consolació, en el 150é aniversari de la seua arribada a Vila-real per a cuidar dels malalts de l’antic hospital, per a educar-nos i incorporar la dona a un àmbit al qual, fins al moment, tenia molt difícil accés. Medalla d’Or rebrà també l’Agrupació Musical Els XIII, entitat centenària que és a la base de la extraordinària pedrera teatral i cultural que atresora la ciutat. Finalment, lliurarem la Medalla de Plata de la Ciutat a l’emissora local COPE Vila-real, que enguany compleix mig segle fent de veu i altaveu de tot el que passa al nostre voltant, fent valer, fins i tot en moments molt delicats com l’intent de colp d’Estat del 23-F, el dret a la informació per damunt de qualsevol altra cosa, fins i tot de la integritat personal.

Salut, educació, igualtat, solidaritat, cultura, coneixements i esperit democràtic. Valors sobre els quals hem consolidat, en els últims sis anys, les marques de Vila-real com a Ciutat de la Ciència i la Innovació, Educadora, de la Salut i de l’Esports. Perquè, quan de vegades em pregunten per què vam apostar per aquests eixos per a perfilar l’estratègia de ciutat, mire arrere i comprove que la Vila-real educadora, que es cuida i cuida dels seus, que innova, genera coneixement i el comparteix, ha existit sempre. És el que som i el que volem ser.

Els mèrits dels tres premiats per a incorporar-se a l’elenc d’honors i distincions de la ciutat són més que coneguts i compartits per tots. És un orgull per a tots els vila-realencs comptar entre nosaltres amb tres entitats que formen part fonamental de tot el que som hui. Tres exemples, tres referents, de la construcció social del Vila-real de hui, innovador, avançat i solidari. Des de hui entreu en la història viva de la ciutat. Gràcies i enhorabona.

*Alcalde de Vila-real