Analitzant per sobre els resultats electorals del passat diumenge a la nostra ciutat, podem extraure dos conclusions a simple vista: Primera, el partit socialista torna a guanyar a Vinaròs per sobre del 30% en percentatge de vots i és l’única ciutat de la província de Castelló amb més de 20.000 habitants que assoleix aquesta fita. Segona, el bloc progressista a la nostra ciutat (PSOE+Podem+Comrpomís) assoleix el 55,62% respecte al 40,43 del bloc conservador (PP+Vox+Cs). Vinaròs segueix sent una ciutat progressista.

A partir d’aquí i més enllà dels resultats que l’extrema dreta de Vox ha assolit al nostre municipi (500 vots més respecte a l’abril) cal que, d’una vegada, apliquem el sentit comú: diàleg, escolta i pacte.

Vinaròs ha sigut exemple d’una ciutat que ha teixit en diversos moments de la seua democràcia aliances amb altres formacions progressistes o de caire local per donar estabilitat i governabilitat al nostre municipi. Des dels Socialistes de Vinaròs sabem que, si es vol, es pot arribar a un acord. Podran haver moltes discrepàncies pel camí, cessions o moments de tensió. Però per damunt de tot, està la responsabilitat de respondre al mandat que s’extrau de les urnes: parleu i entengueu-vos.

És per això que, des de Vinaròs, faig una crida als meus companys i companyes socialistes de la comarca i la província per unir forces i veu per tal que, aquesta vegada si, siguem capaços d’assolir un acord de progrés, d’avanç i d’estabilitat per a tot l’estat espanyol. No ens podem permetre el luxe d’anar a unes noves eleccions.

Si els governs i els líders locals no som capaços de transmetre la cultura de pactes a l’àmbit estatal, estarem fallant als nostres veïns, amics i familiars.

Vinaròs és una ciutat històricament lligada al diàleg. Territori fronterer amb Catalunya amb els lligams laborals i personals que comporta, enclau acollidor dels nostres germans aragonesos, ciutat oberta i tolerant per a tot aquell què ve a viure amb respecte, dignitat i tolerància.

Si aquí hem sigut capaços. Per què a Madrid no? Esteu invitats a vindre aquí, seure i dialogar.

*Alcalde de Vinaròs