El colp ha sigut dur. Massa dur. Sense pal·liatius. Però anem a pams. En primer lloc cal felicitar a Amparo Marco pels resultats obtinguts a Castelló de la Plana: enhorabona alcaldessa. I també cal felicitar el PSPV-PSOE pels resultats conreats a tota la província. Uns resultats que permetran desallotjar al PP de la Diputació amb tot el que això representa.

En segon lloc he de referir-me als pèssims resultats obtinguts per la coalició de Podemos, Castelló en Moviment i Esquerra Unida. Uns resultats que ens podrien fer passar de ser imprescindibles per a la governabilitat de Castelló, com hem sigut aquesta legislatura, a ser mers espectadors sense pràcticament capacitat d’influència en la presa de decisions del govern municipal. Amparo Marco té ara la difícil tasca de decidir com i amb qui vol ser alcaldessa i té, almenys, quatre opcions possibles. La primera seria governar en solitari soltant el llast que per al PSOE suposa governar amb forces a la seua esquerra. Marco sempre s’ha sentit incòmoda amb les propostes més progressistes, més agosarades i transformadores que arribaven des de CsenM o des de Compromís. És cert que 10 regidors són pocs per a governar una ciutat com Castelló, però fins ara han governat amb 11 amb una Marco carent de responsabilitats. Bastaria amb que l’alcaldessa assumira alguna competència directa per a seguir més o menys com abans i, a partir d’ací, arribar a acords puntuals amb l’oposició.

Una altra opció seria governar només amb Compromís o només amb Podemos i posar al que es quede fora en el destret d’haver de votar la seua investidura o de no votar-la i votar amb el trident de la vergonya. I finalment està l’opció de governar amb Ciudadanos, possibilitat que agafa força després d’escoltar ahir les paraules del president Sánchez suplicant a Rivera que li alce el veto al PSOE. Aquesta opció seria per a Marco molt més còmoda que un nou Pacte del Grau. Sobretot després de comprovar durant quatre anys el caràcter mal·leable de C’s.

Així les coses, no pinta bé per al municipalisme a Castelló i en les nostres mans està que aquest pas de pantalla no supose un game over definitiu.

*Regidor de CSenMoviment