La Font del vi és, possiblement, la tradició més significativa, multitudinària i especial de les nostres festes patronals de Sant Blai. Una tradició que es remunta a 1984, i que encara perdura fins al dia d’avui. D’aquesta manera, els borrianencs i les borrianeques, i els nostre pobles veïns saben que les festes de Sant Blai han arribat a la ciutat. La tradició perdura: la Font del vi, els gojos a Sant Blai, els poemes de Batistet el Bessó, el rotllo, la fira i la processó, s’uneixen a una sèrie d’actes culturals i festius que han fet que les festes del patró de Borriana es reinventen més que mai, allargant la festivitat fins a un total de cinc caps de setmana seguits del mes de febrer. Unes festes que preludien les falles, i que ara han recobrat la importància que mai s’havia d’haver perdut.

I és que de la mateixa forma que les festes de la nostra patrona, la Mare de Déu de la Misericòrdia, es viuen intensament durant tota una llarga setmana, Sant Blai arriba al mes de de febrer amb tots els seus caps de setmana, i on el fet de reinventar-se ha sigut la clau de l’èxit per a que veïns i veïnes de Borriana no tinguen cap excusa per no eixir al carrer cada dissabte i diumenge i així gaudir de les variades activitats que s’han preparat al carrer.

La música, amb els concerts de Rozalén i Cafe Quijano, s’uneixen amb la fira d’art i música que ha nascut al nostre poble, i poc a poc, es fa més important. L’EMAC torna a la Casa de la Cultura amb més activitats que mai, i això cal afegir-li la festa de les paelles, amb més arrelament en els últims anys, i les novetats per al mateix dia del Patró, amb sorpreses per a la vesprada que fins ara quedava sense massa programació. La cursa de Sant Blai amb més de 2.000 xiquets i xiquetes, i les activitats de pilota valenciana retornen la tradició i la pràctica de l’esport valencià a la nostra ciutat.

Cinc caps de setmana per gaudir a Borriana de les seues festes, culturals i gastronòmiques, que com ja sabem a la nostra ciutat, ens preparen per a la festa fallera per excel·lència. Així, que tal com sabem que passarà el proper dissabte a primera hora del matí quan el barri de Sant Blai comence a bullir amb centenars de persones esperant el seu torn per seguir amb la tradició de la Font del Vi i l’esmorzar, volem que tot borrianenc i borrianenca puga fins i tot triar entre els diferents i variats actes que hem preparat pensant en ells i elles. Perquè si Sant Blai és el Patró de tots els veïns i veïnes de Borriana, la festa, la cultura i el carrer també ha de ser per ells i elles. A gaudir de Sant Blai!

*Regidor de Cultura, Patrimoni i Esports a l’Ajuntament de Borriana